JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

80.000 arbeidsledige til neste år

Nav venter 10.000 flere arbeidsledige i 2010 og 2011. Økningen kommer trolig i industrien.

På det meste kan opp mot 90.000 være registrert ledige i løpet av ett års tid, tror Nav. Men usikkerheten er stor.

– De kraftige finans- og pengepolitiske virkemidlene har vært svært viktige for den bedringen vi nå ser internasjonalt og i norsk økonomi. Dette har imidlertid ført til store offentlige underskudd i mange land, noe som etter hvert vil føre til innstramninger i den økonomiske politikken. Det er derfor fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Prognosemakerne i Nav tror ledigheten vil øke i et langt lavere tempo til neste år enn det den gjorde tidligere i år. Deretter vil den avta svakt. Nav venter i gjennomsnitt en registrert ledighet på 3,1 prosent av arbeidsstyrken både i 2010 og 2011.

Det er i første rekke industrien som vil bidra til økt ledighet neste år, men usikkerheten rundt utviklingen innenfor denne næringen er imidlertid høy, og industrien er svært sårbar for et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien.

Etter hvert er det ventet at norsk og internasjonal økonomi går inn i en svak oppgangskonjunktur. Nav venter derfor at sysselsettingen vil øke med 15.000 personer i 2011, etter å ha falt med 8.000 i 2010. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse