JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

USA-ambassadør gleder seg

USAs nye ambassadør til Norge var sjokkert over prisutdelingen, men er svært begeistret over at Barack Obama kommer til Oslo.

– Dette er kjempespennende. Jeg er ny ambassadør, begynte i jobben 5. november, og det første som skjer er at presidenten kommer på besøk. Hva kunne vært bedre enn det? sier Barry White til NTB.

Vi møter ham på den strengt bevoktede amerikanske ambassaden i Oslo to dager før sjefen hans kommer til Norge.

– Sjokkert

– Jeg var sjokkert og overrasket da Obama fikk prisen. Men så ble jeg begeistret. Jeg har også snakket med folk i Nobelkomiteen og forstår hvordan de tenker. Vi skal ikke felle noen dom over komiteen, sier White, som medgir at prisen legger et ytterligere press på USA om å oppnå fred i verden.

Ifølge ambassadøren har det ikke kommet mange reaksjoner inn til ambassaden på utdelingen.

Ambassadør White forteller at forberedelsene til Obamas besøk har gått veldig bra.

– Det har vært kjempehektisk, men vi har en glimrende stab som har jobbet hardt. Dette kommer til å bli et strålende besøk, sier White.

Det meste på plass

– Er alt nå på plass?

– Ja, det meste er nå klart, selv om det fortsatt kan bli noen endringer, sier White.

Han har de siste ukene understreket overfor både Nobelinstituttet og regjeringen behovet for fleksibilitet under besøket.

– Dette er jo en sittende president og verdensleder som er midt i en svært hektisk periode, sier White, som har fått en flying start hans ambassadørkolleger verden over utvilsomt kommer til å misunne ham.

– For en ambassadør er dette det største man kan oppleve i karrieren. Så det er veldig, veldig spennende. Men det er jo veldig tidlig for meg da, smiler White.

– Strålende alliert

Ambassadøren sier han under oppholdet vil fortelle Obama at Norge er en strålende alliert for USA. Ifølge White er det ikke mange utfordringer i forholdet mellom USA og Norge, men han nevner Obamas ønske om at allierte stiller med flere soldater i Afghanistan.

– Jeg vet ikke nøyaktig hva Obama og Stoltenberg kommer til å snakke om. Det er heller ikke endelig bestemt. Men dette er jo en sak som begge land er opptatt av, sier White, som skal være med på møtet mellom Obama og statsminister Stoltenberg.

– Vi må alle strekke oss litt lenger. Norge har sagt det blir vanskelig å stille med flere soldater, men kanskje ytterligere sivile eller økonomiske bidrag kan bli aktuelt? spør ambassadøren.

Imponert over Obama

Barry White skal ønske Barack Obama velkommen på flyplassen og kommer til å være sammen med presidenten det meste av torsdagen. Ambassadøren har møtt presidenten en rekke ganger.

– Jeg møtte ham første gang i august 2004 på demokratenes landsmøte i Boston, dagen etter hans berømte tale. Jeg ble svært imponert over ham, sier White, som var en økonomisk bidragsyter under presidentvalgkampen

– Han er varm, rolig, veldig intelligent, og svært omtenksom og metodisk, sier ambassadør Barry White. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse