JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rød laks kan rødlistes

En rødmerking av norsk oppdrettslaks i WWFs sjømatguide kan få dramatiske konsekvenser, advarer organisasjonen.

Oppdretterne og Mattilsynet har ikke klart å snu den negative utviklingen for lakselus. Novembertallene viser at det fortsatt er økning i konsentrasjonen av lus. Tirsdag bestemte fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen seg for å sette bremsene på og utsette planen om økt konsentrasjon av laks i oppdrettsmerdene.

WWF Norge er positiv til fiskeriministerens beslutning, men organisasjonens leder, Rasmus Hansson, sier til NTB at det må mer til for å løse lakselusproblemene. Han truer med internasjonal rødlisting av norsk oppdrettslaks dersom ikke nok gjøres.

Ifølge den løpende overvåkingen av lakselus som blir gjort langs kysten er det store problemer med lakselus langs hele kysten, med unntak av Troms og Finnmark. Aller verst er det i Nord-Trøndelag.

30 land

Hvert år utarbeider WWF en guide for fisk og skalldyr. Den skal gi forbrukere over hele verden hjelp til å velge produkter som er blitt til med bærekraftige metoder. Ved å bruke fargekodene grønt, gult eller rødt, angis det om produksjonen har påført naturen skader eller ikke.

For 2009 fikk norsk oppdrettslaks fargekoden gul av WWF. Nå advarer organisasjonen med at neste års merking ligger an til å havne på rødt på grunn av miljøsituasjonen langs kysten.

– WWF Norges evaluering av oppdrettslaks fra Norge blir brukt av WWFs sjømatguider i nærmere 30 land, blant annet i store markeder for norsk laks. Konsekvensene av at oppdrettslaks blir plassert på rødt kan bli store og vil føre til at WWF i Europa, USA og Asia fraråder det internasjonale markedet å kjøpe norsk laks, skriver Rasmus Hansson i et brev til fiskeriministeren.

Reagerer

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) liker dårlig at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil utsette avgjørelsen om økt tetthet av laks og ørret i oppdrettsanleggene.

Planen var en økning av biomassen på 5 prosent i 2010. Dette har fiskeriministeren nå valgt å utsette. Årsaken er det omfattende lakselusproblemet langs kysten.

Administrerende direktør Geir Andreassen i FHL sier at han har mottatt sterke reaksjoner fra mange oppdrettsbedrifter på avgjørelsen. Særlig i Nord-Norge er reaksjonene sterke, fordi lakselus, ifølge FHL, verken er noe problem i Troms eller i Finnmark.

Han sier at fiskeriministerens avgjørelse gir svekket forutsigbarhet for næringen.

Omdømme

Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) er derimot atskillig mer positive til fiskeriministerens avgjørelse.

– Vi ser at næringen har en utfordring knyttet til omdømme, og mener derfor det er riktig å utsette avgjørelsen om kapasitetsøkning, sier Roger Bekken som er leder av oppdrettsutvalget i NSL.

Han mener en utsettelse i påvente av en mer avklart situasjon for lakselusa er helt greit av omdømmemessige årsaker.

Betydelig oppgang

– Vi har registrert en liten nedgang i tallet på kjønnsmoden hunnlus, men samtidig er det en betydelig oppgang i bevegelige lus, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, til NTB.

Fjetland sier at den lille nedgangen i kjønnsmoden hunnlus er positiv, fordi det er denne lusa som bringer arten videre.

Det er nå satt i verk flere tiltak for å få lusetallene ned, men Fjetland tør foreløpig ikke si når disse tiltakene vil slå ut i en nedgang.

Annonse
Annonse