JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korrupsjonsjegerne

Hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet inviterte kontrollkomiteen i Den internasjonale Bygnings- og Trearbeiderføderasjonen (BTI) til Norge for å lære om korrupsjon.

has@lomedia.no

Steinar Karlsen har de siste 10 årene vært leder av kontrollkomiteen. Organisasjonen har rundt 12 millioner medlemmer i 127 land. BTI er en interesseorganisasjon som blant annet jobber med at selskap rundt om i verden overholder ILO-konvensjonen. De har også mange utviklingsprosjekt hvor en del av finansieringen kommer fra givere som for eksempel Norad og LO.

Utbredt korrupsjon

Og det er disse pengene kontrollkomiteen skal sørge for at blir disponert etter giverens retningslinjer. Hvert år blir det bevilget rundt 25 millioner kroner til ulike prosjekt. Korrupsjon er utbredt i mange av utviklingslandene hvor BTI jobber. Etter noen uheldige underslag på 90-tallet, ble det i 1999 innført strenge retningslinjer for hvordan midlene skal disponeres.

Trenger kunnskap

– Fattigdom gjør at mange blir fristet til å begå korrupsjon. Vår oppgave er å sørge for at hver eneste krone brukes innen for de rammene som er gitt. Kontrollkomiteen skal også være en ressurs for administrasjonen, slik at man kan legge gode strategier for å unngå korrupsjon. Mitt inntrykk er at dette arbeidet har blitt mer omfattende med årene. Derfor må vi få hevet kompetansen vår for å møte de utfordringene vi står ovenfor, sier Steinar Karlsen.

Råd om å avdekke korrupsjon

Første post på programmet var et møte med det etiske rådet i Statens pensjonsfond - utland (oljefondet). Deretter møtte de representanter fra revisjonsfirmaet Ernst&Young som gav råd om hvordan de kan avdekke korrupsjon. På programmet var det også avsatt et besøk til SR-bank i Stavanger og Telecomputing for å se på systemer for pengehåndtering.

Annonse

Flere saker

Annonse