JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Obama burde hatt mot til å si nei

Anti-krigsaktivist Cindy Sheehan mener Barack Obama burde hatt mot til å si nei til Nobels fredspris.

Torsdag demonstrerer hun mot ham i Oslo.

Cindy Sheehan mener Obama ikke burde få prisen. I ett år har han hatt muligheten til å sette en stopper for krigen i Irak og Afghanistan. I stedet for å trekke de amerikanske styrkene ut, har han bestemt seg for å sende flere soldater.

Oppgitt sier Sheehan at Obama ikke representerer noe «change» (forandring) - hans eget store slagord under valgkampen i fjor.

Resten av livet

– Ved å gi prisen til Obama nå, kunne Nobelkomiteen like gjerne gitt prisen til George W. Bush også. Den nye presidenten har videreført Bush-administrasjonens politikk når det gjelder krigen i Midtøsten, og i den grad vi har sett endring så har det vært til det verre, sier Sheehan til NTB.

Den 52 år gamle kvinnen har viet resten av sitt liv til å kjempe for å få en slutt på USAs krigføring i forskjellige land verden over. Torsdag er hun hovedtaler under den alternative demonstrasjonen med dem som mener det er feil å gi prisen til Obama.

– Barack Obama ble nominert til prisen allerede i februar, etter bare noen få dager i stolen som president. Hans nominasjon kom egentlig som en følge av valgkampen hans, og ikke på grunn av noen reell endring i politikken, poengterer Sheehan.

Sønnen ble drept

Sheehan har alltid vært kritisk til makthaverne i USA. Vendepunktet hennes fra kritisk meningsytrer til aktivist kom i 2004 etter at sønnen Casey ble drept under et bakhold i Bagdad. Han var soldat i Forsvaret fordi plikttjenesten var den eneste muligheten han hadde til å skaffe seg en utdannelse.

– Han hadde bare noen måneder igjen av tjenesten da han ble utkalt til tjeneste i Irak. På den aller første turen ut i Bagdads gater ble han drept av et skudd i bakhodet, forteller hun.

Hun begynte å demonstrere mot George W. Bush og krigføringen i Irak. I 2005 etablerte hun Camp Casey utenfor Bush-familiens farm i Texas. Gjennom fire uker holdt hun sammen med flere antikrigsdemonstranter ut mens den daværende presidenten hadde sommerferie på innsiden. Nå planlegger hun en tilsvarende camp i Washington på nyåret.

Ble sjokkert

Nobelkomiteens beslutning om å tildele fredsprisen til Barack Obama har fått relativt stor oppmerksomhet i USA. I motsetning til de tidligere års tildelinger har årets utnevnelse skapt debatt og opplysning.

– Både republikanere og demokrater ble sjokkert over tildelingen, hevder Sheehan.

Som alle amerikanske statsledere er også Obama overhodet for totalforsvaret i USA, noe hun også inkluderer våpenindustrien i. Denne industrien har svært mye makt og er ikke interessert i at USA skal trekke seg ut av konfliktene i Midtøsten.

– Mange sier at krigen i Irak og Afghanistan handler om demokrati og frihet. Det gjør den ikke, men den gir store inntekter til amerikanske selskaper. Våpenindustrien, entreprenører, private sikkerhetskonserner og oljeselskapene tjener massevis av penger på dette, og de vil ikke at krigen skal slutte, sier Sheehan.

– Krigen skaper nye markeder for den amerikanske kapitalismen. Obama er nå blitt en del av det systemet av politikk og penger som opprettholder seg selv. Jeg har ingen tro på at han vil endre noe, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse