JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja til nei til EM

Alle norske fotballidioter skyter nå på regjeringa etter at regjeringa sa nei til statsgaranti til Fotball EM i 2016. La dem holde på.

torgny.hasaas@lomedia.no

I går offentliggjorde den svenske og den norske regjeringa at de ikke ville gi statsgarantier for å arrangere fotball EM i Norge og Sverige i 2016. Det innebærer at det ikke blir noe EM. Fotballen kan ikke arrangere slik uten å ha staten i ryggen.

Begrunnelsene som har kommet fram i media, er for det første at den svenske regjeringa måtte stille en statsgaranti på tre milliarder kroner, og for det andre evalueringsrapporten som den norske regjeringa mottok tirsdag. Den var knusende i sin dom over prosjektet. Idrettskinister Anniken Huitfeldt presiserer at det er en helhetsvurdering som ligger til grunn.

En av de første som kommenterte avgjørelsen var Idrettsbyråd i Oslo Jørn Kallmyr fra Fremskrittspartiet.

– Jeg er så klart skuffet. Jeg hadde drømt om åpningskamp mellom Norge og Spania med Fernando Torres i Groruddalen. Da hadde vi satt Groruddalen på kartet på en helt ny måte. Groruddalen hadde fått en ny tidsregning, før og etter fotball-EM. Slik blir det ikke, sa Kallmyr til NRK.

– Jeg er skuffa. Veldig skuffa. Vi har jobbet intenst med dette i over et år, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til Dagsavisen. Mens han understreker at fotballforbundet fortsatt vil jobbe for et nytt nasjonalanlegg i Groruddalen.

Som leder for idretten i en av Oslos sentrale bydeler, har jeg på nært hold sett hvordan prestisjeanlegg feier idrettsanlegg for vanlige folk til side. I den bydelen hvor jeg bor, bor det like mange mennesker som i Ålesund. I denne bydelen finnes det to fotballbaner og ingen idrettshall hvor det er mulig å spille håndball. Samtidig er det et av de stedene i Norge med størst befolkningsvekst. Det blir færre og færre (og dyrere og dyrere) arealer ledig for fellesskapets formål. De uregjerlige boligspekulantene håver inn kjempefortjenester, mens kommunen ikke er interessert i å ta overordna byutviklingsgrep.

Men det har ikke manglet planer for idrettsanlegg. I mer enn ti år har det vært arbeidet for å bygge en allidrettshall i tilknytning til en av fotballbanene, og det har vært høyt oppe på prioriteringslistene. Men hver gang har det blitt skjøvet ned fordi nasjonale idrettsanlegg har fått prioritet.

Først var det Bislett som tok penga. For at Norge skulle være i stand til å arrangere et Golden League-stevne i året, brukte man noen hundre millioner kroner for å bygge et nytt stadion.

Da Bislett var ferdig, var det noen som kom på at det var på tide å arrangere et stort ski-mesterskap i Oslo igjen. Det var bare å flytte Holmenkollbakken noen titallsmeter tilbake. Noen var i hvert fall Rolf Nyhus, generalsekretær i Skiforeningen og tilfeldigvis også leder av Oslo idrettskrets. Alle visste at de første kalkylene var luftkalkyler. 600 millioner kroner var sprekken på. Prislappen blir på minst 1,1 milliarder kroner. Mesteparten av regningen blir plassert hos Oslo kommune, og nok en gang er idrettshallprosjektet plassert på sidelinja.

Så når fotball EM dukket opp i horisonten, var det bare å grue seg til luftkalkyler, overforbruk og svulstige fraser. Det er derfor jeg er lettet. Det er derfor jeg er lettet for ikke å få nok en milliardregning å betale. Vi har fortsatt nok med å betale den skandaløse Holmenkoll-regninga.

Fremskrittspartiet har av en eller annen grunn smykket seg med uttrykket «idrettspartiet». De har framtilt seg og fått lov til å framstille seg som et parti som jobber for idrettens sak. I virkeligheten har de stilt seg slik at de kan pynte seg med idrettslige lånefjær. De siste åra har det vært anlagt en rekke kunstgressbaner i Oslo. Dette har delvis skjedd med Fremskrittspartiet i byrådet, men det har skjedd til tross for Fremskrittspartiet. Hvert år når forslaget til budsjett har blitt lagt fram om høsten, har det vært uten bevilgninger til slike. Gjennom budsjettprosessen har det imidlertid kommet inn penger til slike breddeidrettsanlegg.

Det er grunn til å gi Venstre honnør for den innsatsen partiet har gjort for å nedkjempe de breddeidrettsfiendtlige holdningene i Høyre og Fremskrittspartiet.

Når Frp-byråd Jørn Kallmyr beklager at det ikke blir noe fotball-EM i Oslo fordi han hadde gledet seg til å se Fernando Torres spille, mistenker jeg ham for bare å ønske seg nye påfullfjær å kle seg i. Dessverre virker det ikke som om det sinnsvake prosjektet om nasjonalstadion for fotball i Groruddalen er gravlagt for godt.

Men en ting skal Kallemy ha; Torres er en usannsynlig bra fotballspiller.

Torgny Hasås er ved siden av å være journalist i LO Aktuelt, leder for Idrettens samarbedisutvalg i bydel Grünerløkka.

Annonse
Annonse