JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Samarbeid er nøkkelen

– President Barack Obamas poeng i fredspristalen om at USA ikke kan sikre fred alene, er det viktigste budskapet.

Det mener direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Det aller viktigste budskapet er at USA igjen skal innlede samarbeid, og ikke gå alenegang. Og det var jo derfor han fikk prisen, sier Egeland til NRK.

Den tidligere visegeneralsekretæren i FN mente at Obamas tale er «en av de viktigste og mest substansielle som noensinne er holdt av en nobelprisvinner.»

Viktigheten kommer av at Obama er en utøvende politiker, og dermed blir talen kontroversiell, slik prisen er det, mente Egeland.

– Han lykkes godt. Det er en usedvanlig nobeltale, for han må hele tiden balansere. Han erkjenner at prisen er kontroversiell. Men samtidig sier han veldig klart at det er slutt med tortur, han gjentar at Guantanamo skal stenges og at menneskerettigheter skal sikres, sier Egeland.

Han merket seg Obamas uttalelse om at vi ikke kan at verden skal la seg ledes av USA, om de ikke selv følger de reglene de sier de kjemper for.

– Dermed er det en sittende president som setter en helt ny tone for det utøvende diplomatiet. Det er et bevis på at verden har endret seg etter at Obama ble president. Samtidig er han øverste leder for to kriger, sier Egeland som ble litt overrasket over at Obama brukte såpass mye taletid til å forsvare bruk av militær makt.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse