JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tar avstand fra King og Gandhi

Barack Obama understreket i nobeltalen behovet for av og til å bruke militærmakt for å sikre fred.

– Obama tar avstand fra King og Gandhi, sier PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

– Talen er først og fremst en refleksjon knyttet til krig og fred, hvor han sier veldig tydelig at våpenmakt noen ganger er nødvendig for å sikre freden, sier Harpviken til NTB.

President Barack Obama sa i sin tale etter å ha mottatt fredsprisen torsdag at han ikke sitter med noen fasit som kan gjøre slutt på verdens kriger.

– Vi må begynne med å erkjenne den harde sannhet om at vi ikke kommer til å utrydde væpnede konflikter i vår levetid, sa Obama under talen i rådhuset i Oslo.

– Det vil være tidspunkter da nasjoner - enten alene eller sammen med andre - kommer til at bruk av makt ikke bare vil være nødvendig, men også moralsk riktig.

– Ondskap eksisterer

Den amerikanske presidenten viste videre til Mahatma Gandhi og tidligere prisvinner Martin Luther King, og han siterte Kings nobeltale fra 1964:

– Vold kan aldri bringe varig fred. Det løser ikke noen sosiale problemer, det skaper kun nye og mer kompliserte problemer.

Men Obama understreket samtidig at han som president har sverget å beskytte USA, og at han derfor ikke kan styre etter Kings og Gandhis idealer alene.

– Ondskap eksisterer i verden. Det var ikke en ikkevoldsbevegelse som stanset Hitlers hær. Forhandlinger vil ikke overbevise al-Qaida om å legge ned våpnene, sa Obama.

– Jeg tar opp dette fordi det i mange land er dyp skepsis til bruk av militærmakt og til USA, sa presidenten videre.

– Tar avstand fra King

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener det er overraskende at Obama i nobeltalen så tydelig tar opp behovet for bruk av våpenmakt.

– Han gjør det på en måte der han egentlig tar avstand fra tidligere prinsipielle ikkevoldsfolk helt eksplisitt, spesielt Martin Luther King og Mahatma Gandhi, sier Harpviken.

– Han bruker dem og drar med seg noe av arven, men sier samtidig at det de sto for, er en tilnærming som bare kan lykkes under visse omstendigheter.

Ifølge PRIO-direktøren taler Obama med to tunger.

– Han tar egentlig fullstendig avstand fra den filosofien på en måte som tillater ham å sole seg i arven fra King og Gandhi.

Omstridt

President Obama sa videre i talen at selv om verden ikke lenger skjelver i frykt for en krig mellom to supermakter, så øker spredning av atomvåpen risikoen for en katastrofe.

– Terrorisme har lenge vært en taktikk, men moderne teknologi gjør det mulig for noen få personer med et enormt hat å drepe uskyldige i en ufattelig skala, sa Obama.

– Det var en glimrende og imponerende tale på veldig mange måter. Han er veldig offensiv på å si at han er klar over at dette er en utdeling som er meget omstridt, sier PRIO-direktør Harpviken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse