JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ta kontroll over våpenhandelen

Motstanderne av at Barack Obama er tildelt årets fredspris utfordret presidenten på flere områder i den alternative demonstrasjonen torsdag kveld.

Det har ikke manglet på kritiske stemmer etter årets fredsprisutdeling. Mellom 1.000 og 2.000 personer samlet seg til alternativ markering på Jernbanetorget i Oslo i stedet for å slutte opp om det tradisjonelle fakkeltoget som går fra Youngstorget. Fire organisasjoner er gått sammen om demonstrasjonen som ledes av journalist Erling Borgen.

Forplikter

– Kjære president, du ble nok tildelt fredsprisen litt for tidlig. Men når du nå allikevel har fått den, la meg understreke at den forplikter, sa leder Ida Thomassen i Changemaker i sin appell.

Og så den amerikanske antikrigsaktivisten Cindy Sheehan er kommet til Oslo for å demonstrere mot at Obama fikk prisen. Etter hennes oppfatning burde den amerikanske presidenten takket nei.

Det er Fredsinitiativet, Norges Fredsråd, Hent Soldatene Hjem og Fred og Demokrati i Afghanistan som står bak motdemonstrasjonen.

Våpenkontroll

Ida Thomassen poengterte at USAs president spiller en viktig rolle for å få kontroll med våpenhandelen i verden, med et spesielt trykk på håndvåpen.

– Hver dag mister over 2.000 mennesker livet som følge av bruk av håndvåpen. Håndvåpen er de våpnene som tar flest menneskeliv i verden i dag. Håndvåpen er verdens største masseødeleggelsesvåpen, fortsatte hun.

Hun nevnte også at det i 2006 var blitt funnet amerikansk ammunisjon til håndvåpen i Kongo, til tross for at det var blitt lagt ned forbud om omsetning til dette området allerede i 1993. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse