JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen om karbonfangst

USA og Norge skal trappe opp samarbeidet om utvikling av fangst og deponering av CO2..

USAs energiminister Steven Chu var svært interessert i det norske prosjektet med fangst og lagring av CO2 da han møtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fredag.

– Fangst og deponering av CO2 er en nøkkelteknologi for å få til reduksjon av CO2-utslippene og har et enormt potensial, sa statsminister Jens Stoltenberg da han mottok energiminister Steven Chu.

USA samarbeider allerede med Norge på Sleipner-feltet der rundt 1 million tonn CO2 fra produksjonen av naturgass lagres i et akvifer (et sediment av grus og sand) 800 meter under havbunnen, og Stoltenberg pekte på at det er satt av 4 milliarder dollar til å forske på lignende teknologi i USA.

Trenger skarpe hjerner

Chu, som selv er nobelprisvinner i fysikk, besøker Norge i forbindelse med at hans sjef kom for å motta sin nobelpris for fred. Da sjefen dro ble Chu tilbake for å drøfte energipolitikk og samarbeid med norske myndigheter.

Chu understreket i likhet med Stoltenberg behovet for å utvide samarbeidet på et felt som får stor betydning for kampen mot klimaendringer.

Han sa han ikke føler seg særlig tynget av at han har gått fra å være forsker som er særlig opptatt av miljøspørsmål, til å sitte på maktens tinder.

– Først og fremst ser jeg dette som en anledning til hente inn flinke folk til å arbeide for det offentlige. Vi trenger de fineste hjernene til dette arbeidet, sier han.

Drøftet klimamøtet

– Vi har et potensial for samarbeid når det gjelder fangst og lagring av CO2. Han synes det som skjer i Norge er viktig, og vil sette seg bedre inn i det når vi sammen besøker Mongstad lørdag, sier Riis-Johansen om sin amerikanske kollega.

– USA har prosjekter gående på dette området, og vi ser på muligheter for samarbeid. Vi diskuterte også muligheten for utvidet samarbeid om forskning og når det gjelder fornybar energi. Dessuten drøftet vi klimamøtet i København, forteller olje- og energiministeren til NTB.

Lørdag drar han sammen med sin amerikanske kollega til Vestlandet der de først skal besøke to kraftverk i Suldal kommune i Rogaland. Deretter drar de til Mongstad for å se på anlegget for CO2-fangst som bygges der. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse