JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig gjeldsøkning i kommunene

Norske kommuner har tatt opp 29,2 milliarder i lån det siste året. Gjeldsbyrden er like stor som på begynnelsen av 90-tallet.

Gjeldsveksten er på hele 13,4 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Norske kommuner har nå en samlet gjeld på 247 milliarder kroner, skriver Kommunal Rapport.

Kommunene har tatt opp over 10 milliarder kroner mer i lån det siste året, enn året før.

Bekymret

KS er bekymret over utviklingen, som har medført like stor gjeldstyngde for kommunene som på begynnelsen av 1990-tallet.

– Vi har sagt at kommunene bør prioritere økonomisk balanse i budsjettbehandlingen, men det har visst ikke sunket helt inn, sier KS' sjeføkonom Per Richard Johansen.

Låneopptaket utgjør også en stadig større andel av kommunenes samlede inntekter.

Teknisk beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) sier de ikke er bekymret for resultatet i 2009, men slår fast at veksten i kommunene må bremses i 2010 for å unngå økende gjeld og store underskudd.

– Ingen fare

Kommunalminister Liv Signe Navarsete erkjenner at tallene er høye, men hun tror ikke det er noen fare.

– Vi ser at kommunene greier å håndtere lånene, faktisk er det en nedgang i antall kommuner som kommer i økonomisk ubalanse, sier Navarsete til NTB.

Hun forklarer at en god del av lånene er tatt opp i forbindelse med tiltakspakkene fra staten under finanskrisen. Mange lån er også tatt opp fordi staten har tilbudt rentekompensasjon når blant annet kirker og skoler skal bygges eller holdes ved like.

– Dette slår ut på statistikken på låneopptak, men her er det altså bare avdragene kommunene trenger å tenke på, ikke rentene, understreker hun.

Navarsete påpeker de positive følgene av den høye aktiviteten i kommunene, som folk tydelig kan merke.

– Aktiviteten viser seg gjennom ansettelser innen skole og omsorg, men også gjennom store investeringer, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse