JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor misnøye med gjestelista

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) synes altfor få toppolitikere ble invitert til Obama-festen på Grand Hotel torsdag kveld.

Stortingspresidenten varsler at saken vil bli tatt opp med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

– SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete, som begge sitter i regjeringens underutvalg, burde vært invitert, sier stortingspresident Andersen til NTB.

I tillegg mener han at lederen for Stortingets utenrikskomité og hele Stortingets presidentskap burde vært invitert.

– Det vil være naturlig at Stortingets administrasjon tar dette opp med Nobelinstituttets administrasjon, sier stortingspresidenten.

Akademisk støtte

Også akademiske miljøer synes det er underlig at ikke hele Stortingets presidentskap fikk være med på nobelbanketten på Grand Hotel.

Stortingets visepresident Per-Kristian Foss (H) er en av Stortingets visepresidenter som ikke ble invitert.

Foss mener Nobelkomiteen burde invitert alle medlemmene av Stortingets presidentskap. De siste dagene har han offentlig kritisert Nobelkomiteen for å ha gjort nobelbanketten til en sponsormiddag. Foss får langt på vei støtte fra forsker ved Handelshøyskolen BI:

– Alle medlemmene av Stortingets presidentskap burde vært invitert til nobelbanketten på Grand Hotel, sier forsker Harald Espeli ved institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved BI Handelshøyskolen.

– Veldig overrasket

Espeli sier til NTB at han er veldig overrasket over at IBM var representert med åtte representanter på banketten, mens bare ett medlem av Stortingets presidentskap var invitert.

Stortingets presidentskapet består av fem visepresidenter i tillegg til Stortingspresidenten.

Det er presidentskapet som foreslår hvem som skal oppnevnes til medlemmer av Den Norske Nobelkomiteen, og det er Stortinget som oppnevner komiteen.

Uheldig

– Det vil være prinsipielt uheldig om nobelfesten blir en fest for sponsorene som betaler for nobelkonserten. Konserten har i og for seg ikke noe med nobelhøytideligheten å gjøre. Den er et kommersielt foretagende, sier Foss til NTB.

Han synes heller ikke det er riktig at kulturministeren skal være sikret invitasjon fordi det er gitt bidrag til fredssenteret over kulturbudsjettet.

– Det gir en for tett kobling. Jeg syns det ville være mer naturlig å invitere partilederne som sitter i regjeringen, det såkalte undervalget, sier Foss.

– Ikke riktig

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad imøtegikk onsdag kritikken mot gjestelista.

– Vi fulgte den vanlige gjestelista. Det er ikke slik at alle stortingsrepresentanter og hele regjeringen inviteres. Nobelkomiteen er en egen uavhengig institusjon som følger sin egen protokoll. De ministrene som pleier å bli invitert, var der også i år, sier Lundestad til NRK.

Det er ikke Foss enig i.

– Det er ikke riktig at Nobelkomiteen har fulgt den vanlige gjestelista. Stortingets presidentskap, som kan betraktes som Stortingets styre, har vært invitert flere ganger de siste årene, sier Foss.

– Gale opplysninger

Han sier Lundestad også har gitt andre gale opplysninger til aviser, blant annet at Nobelkomiteen har endret praksis fordi Stortinget har endret presidentskap. Presidentskapet er det samme, og antallet medlemmer av presidentskapet er uendret, også etter at Odelstinget og Lagtinget er avskaffet.

– Jeg syns Nobelkomiteen bør ta en diskusjon om hvorvidt nobelmiddagen skal omgjøres til et sponsoropplegg, eller om man skal følge mer protokollære regler, sier Foss, som mener Lundestad ikke har gitt noen forklaring på hvorfor invitasjonspraksisen er endret.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse