JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jagland ble nullskattyter

Tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland er blitt nullskattyter etter at han overtok som generalsekretær i Europarådet.

Jagland har ifølge VG en lønn på 2,2 millioner kroner i sin nye jobb og bor i tillegg gratis i et herskapshus i Strasbourg. Europarådet betaler også for fire tjenere og en sjåfør.

Skattefrihet er et annet privilegium, og Jagland slipper å betale skatt både til Norge og Frankrike. Norske diplomater i utlandet betaler til sammenligning statsskatt til Norge, men slipper kommuneskatt.

Jagland påpeker at VG ikke har fått med seg alle fakta i saken, som at han ikke lenger vil få dekket helseutgifter av folketrygden og heller ikke er med i sosiale ordninger i Frankrike. Han sier også at lønna hans er 600.000 kroner lavere enn det VG hevder.

– Skulle man skattet på toppen av dette, ville man fått problemer med å få folk til å ta disse jobbene, sier han til TV 2.

– Bør gjelde for alle

Per Olaf Lundteigen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, reagerer på at Jagland slipper skatt på sin nye millioninntekt.

Lundteigen viser til at norske pensjonister som bosetter seg i utlandet, likevel må betale skatt til Norge.

– Når pensjonistene må betale, så bør dette også gjelde folk i slike stillinger i utlandet. Dette er et eksempel på hvordan de som har privilegier og deres representanter ivaretar hverandres interesser, sier Lundteigen til VG.

Torstein Dahle, som er leder for partiet Rødt, kaller ordningen antikvarisk.

– Dette er skattefritak til personer som på alle andre måter lever et privilegert liv. At de da også skal slippe skatt, er helt urimelig, mener Dahle.

Ønsker diskusjon velkommen

– Dersom jeg hadde blitt syk nå, ville ikke den norske stat dekket utgifter for meg, sier Jagland til TV 2.

Generalsekretæren påpeker at hans kone, som bor i Frankrike uten lønn, heller ikke er med i folketrygden. Han understreker også at han, som alle ansatte i Europarådet, må betale husleie og skolepenger for barna.

Han ønsker imidlertid diskusjonen om hvorvidt Norge skal melde seg ut av systemet som gir skattefritak for internasjonalt ansatte velkommen.

– Dette er opp til Stortinget å avgjøre, sier Jagland. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse