JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Imponert over soldatene

- Jeg er overrasket og stolt over det jeg ser, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Faremo besøker norske soldater i utlandet for første gang siden hun ble forsvarsminister i høst. Mandag var hun på fregatten KNM Fridtjof Nansen i Adenbukta, og i helgen besøkte hun den norske militæroperasjonen i Tsjad.

– I denne omgang var hovedhensikten min å lytte og lære, og å treffe deltakerne i operasjonen og se hvordan arbeidet organiseres og oppdraget gjennomføres, sier Faremo om operasjonen i Tsjad.

– Imponert

Faremo sier hun er både imponert og stolt etter møtet med de norske soldatene i Tsjad.

– Her ser man en gjeng med høyt kompetent og motivert personell organisere et helsetilbud som ikke står tilbake for mye av det man ser i et norsk hospital, sier Faremo til NTB.

Norge har to avdelinger tilknyttet FNs stabiliseringsstyrke øst i Tsjad. Den norske militæroperasjonen består av et feltsykehus og et brønnborelag. Militærsykehuset har gjennomført rundt 5.000 konsultasjoner siden juni, ifølge Forsvarsdepartementet.

Mandatet til operasjonen i Tsjad går ut 15. mai, og det er ennå ikke tatt stilling til om det blir forlenget, opplyser Faremo.

Kritisert for pengebruk

Tsjad-prislappen på rundt 500 millioner kroner er blitt kraftig kritisert av de norske hjelpeorganisasjonene som mener pengene kunne vært brukt på en mye bedre måte. Men Faremo forsvarer i likhet med sin forgjenger pengebruken.

– Dette er tross alt er en militær operasjon. Det er utrolig viktig å kunne bidra med et trygt og godt tilbud i den sammenhengen. Og at det i tillegg kan bidra lokalt, er et ytterligere gode, sier hun.

Behandler sivile

Det norske militærsykehuset bistår også av og til skadde sivile.

– De har beredskap for hele styrken. Innimellom bistår personell ved lokalt sykehus både med diagnostisering, medisinering, mindre kirurgiske inngrep og annet, sier Faremo.

Mens fremtiden for operasjonen i Tsjad er uviss, seiler KNM Fridtjof Nansen hjem i slutten av januar.

Overrasket

– Dette illustrer til fulle hvor ulike operasjoner Norge deltar i. Jeg må si at jeg også her har sett personell og øvelser som bidrar på en imponerende måte, sier Faremo på telefon fra fregatten.

Hun sier hun ble positivt overrasket over gjennomgangen hun fikk av de norske soldatene:

– Det er et ganske nytt fartøy, så besetningen er blitt forsterket med andre type innsatser fra forsvaret. Jeg ser en samtrent og motivert gjeng som har tatt meg gjennom en demonstrasjon som viser bredde og dybde som er imponerende.

Ikke dommer

Hva kan gjøres bedre av de norske soldatene?

– Jeg er en ny forsvarsminister, så det vil være galt å sette meg som dommer over det. Men det jeg ser og hører er at både kompetansen og fleksibiliteten vår etterspørres internasjonalt.

Også oppdraget i Adenbukta er blitt kritisert av folk som mener pengene heller burde blitt brukt på sivile.

– Du spør jo en tidligere bistandsminister, og jeg er helt klar på at mye av årsaken til det som foregår her finner du på land. På lengre sikt så er det helt opplagt at utfordringene går langt utover det denne operasjonen kan bøte på, sier Faremo, som legger til.

– Vårt utgangspunkt er likevel å løse mandatet vårt på best mulig måte. Her er jeg trygg på at Fridtjof Nansen bidrar på beste måte. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse