JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fedrekamp om pappaperm

Ordene «fedrekvote» og «pappaperm» hemmer likestilling, mener leder i Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem. Han vil droppe «pappaperm» - for å øke den.

– Pappaperm er en utrolig genial oppfinnelse, så det anbefaler jeg alle å ha! smiler Fredrik Mellem, etter intensiv Luciafeiring i barnehagen til datteren Maria (4). Mellem var selv hjemme i seks måneder da han ble pappa. Fire og en halv måneder var Folketrygdfinansiert, resten var ferie og en måned ubetalt permisjon.

Full kamp om fedrene

Dragkampen om foreldrepermisjon pågår for fullt. Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) var, før han ble statsråd, ivrig forkjemper for lovbestemt tredeling av foreldrepermisjonen. Han understreker at det ikke er regjeringens politikk å tredele foreldremermisjonen, men at regjeringen vil utvide fedrekvoten.

Frp-ekteparet Sylvi Listhaug og Espen Espeseth fryser på ryggen av ideen om tredeling, selv om de i Dagsavisen i går fortalte om hvordan de delte permisjonen i to da de fikk datteren Signe (15 måneder.).

Ap-toppen Fredrik Mellem i Oslo skjønner Frp-erne godt. Han mener man må spørre seg hvor langt man skal gå for å detaljregulere alle familier her i landet.

– Regulering er ikke et mål i seg selv, det er et virkemiddel. Det går an å tenke seg familier der det er fornuftig at en av foreldrene har mer enn to tredeler av permisjonen, sier Mellem.

Selvstendig opptjeningsrett

Han medgir at langt flere fedre tar ut langt mer foreldrepermisjon nå enn før pappaperm ble innført, men mener tida nå er inne for positive virkemidler, samt å sikre flest mulig fedre selvstendig opptjeningsrett. Det siste er imidlertid svært dyrt, og tar derfor tid å få på plass.

I statsbudsjettet som Stortinget behandler i dag, får 1.500 flere menn selvstendige rettigheter. Det er langt igjen, medgir statsråd Lysbakken.

– Den ordningen vi har i dag, likestiller ikke mor og far, og det er jeg selvfølgelig ikke fornøyd med, sier han.

- Slipp mennene fri

I mellomtiden vil Mellem «sette mennene fri» ved å slette alle kjønnsrelaterte ord i omtalen av foreldrepermisjon. Ordet «fedrekvote» gjør at arbeidsgivere og mamma instinktivt tenker at pappa bare skal ha ti uker, mener Mellem.

– I alle andre sammenhenger vi bruker ordet kvote, er det jo for å begrense noe, påpeker han.

Tall fra Nav viser imidlertid at fedrekvoten har hatt effekt: Året etter at kvoten ble økt fra fire til fem uker i 2005, var det plutselig 54,1 prosent av mennene som var hjemme 25 permisjonsdager eller mer, mot 14,9 prosent året før (se tabell).

Derfor er regjeringen helt klar på at vi fortsatt trenger en egen fedrekvote, ifølge Lysbakken.

– Vi har varslet at vi vil utvide den til 14 uker. Det vil vi, fordi vi ser at fedre ikke får brukt sine rettigheter i praksis dersom de ikke har en egen kvote, sier Lysbakken.

Før fedrekvoten var det bare 2-3 prosent av fedrene som tok ut permisjon. (ANB)

Annonse
Annonse