JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overrasket med rentehopp

Oslo (ANB-NTB) Norges Bank hevet onsdag styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Hovedstyret i Norges Bank overrasket markedet, men ikke finansministeren da styringsrenten igjen ble hevet bare seks uker etter forrige rentemøte. I begrunnelsen heter det:

– Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp, og prisveksten er nær 2,5 prosent. Det er igjen vekst i USA og i de fleste land i Europa. Aktiviteten fortsetter å øke i Asia. Samlet har oppgangen ute og hjemme som ventet fått bedre feste, og utsiktene for neste år synes mindre usikre. Derfor har vi valgt å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Johnsen advarer

Kort etter rentebeslutningen ble kjent kom den vanlige meldingen om at finansministeren har tatt beslutningen til etterretning. Men den nye finansministeren nøyer seg ikke med det.

I en fyldig kommentar har Sigbjørn Johnsen (Ap) funnet det på sin plass å minne husholdningene om at dagens rentenivå ikke må legges til grunn når man bestemmer seg for å oppta nye lån.

I tråd med sine prinsipper fra forrige periode i Finansdepartementet sier Johnsen at pengepolitikken og finanspolitikken må virke sammen for å bidra til en stabil utvikling i norsk økonomi.

Han forsikrer at regjeringen igjen vil legge handlingsregelen til grunn for budsjettpolitikken og at bruken av oljepenger over statsbudsjettet skal tilbake til 4-prosentbanen som handlingsregelen slår fast.

Johnsen mener dette er eneste måten å gjenvinne handlingsrommet i budsjettpolitikken på, et handlingsrom hans forgjenger benyttet fullt ut, men som Johnsen nå trolig mener at han ikke lenger har.

Norge alene

Norge er nå eneste land som to ganger på kort tid har hevet styringsrenten. I andre europeiske land og USA er rentenivået konstant lavt eller synkende.

Bare i Australia har det steget noe.

Sveriges Riksbank besluttet onsdag at den rekordlave styringsrenten i vårt naboland skal bli liggende på 0,25 prosent helt fram til neste høst. Det er heller ikke ventet noen endringer når Federal Reserve senere onsdag skal vurdere det amerikanske rentenivået. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse