JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hindre norsk søppeleksport

Finansministeren vil drøfte nye tiltak for å hindre at svenskene kjøper opp norsk søppel.

– Årlig kjører det 20.000 trailerlass fra Norge til Sverige med avfall, og tallet øker. Dette er en dårlig miljøpolitikk, sier Høyres medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Siri A. Meling.

Hun vil fjerne avgiften på forbrenning av søppel for å hindre at svenskene kjøper opp norsk søppel.

På nyåret innkaller finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) søppelbransjen for å diskutere blant annet avgiftsnivået.

– Vi må drøfte hvilke muligheter som fins, for det er viktig at vi kan ta i bruk avfall for å produsere fjernvarme, sa Johnsen da han onsdag møtte i spørretimen på Stortinget.

Mangelvare

I Norge er søppel blitt mangelvare for forbrenningsanleggene. De klarer ikke å konkurrere med svenskene. Neste høst kan enda mer søppel forsvinne til Sverige, da skal svenskene fjerne sin forbrenningsavgift.

– Samtidig med at miljøvernministeren tenker de store tankene i København, svikter arbeidet her hjemme, og regjeringen fører en politikk som ikke henger sammen, mener Meling.

Hun sier at det årlig brukes flere milliarder kroner i offentlige tilskuddsmidler for å bygge fjernvarmeanlegg, samtidig fører forbrenningsavgiften til at råstoffene forsvinner til Sverige.

Før revidert

Finansministeren tror likevel ikke at søppelproblemet vil bli løst bare ved å fjerne avgiften. Prisforskjellene mellom Norge og Sverige på søppel vil likevel være betydelige.

– Svenskene har bygd opp større kapasitet og presser prisene. Vi inviterer bransjen på nyåret for se om det er mulig å få en avklaring på dette spørsmålet før revidert statsbudsjett i mai, sier Johnsen.

Sluttbehandlingsavgiften på forbrenning av avfall ble innført i 1999 fordi avfallsforbrenningen avgir skadelige gasser. I juli foreslo Statens forurensningstilsyn (SFT) å redusere avgiften, men regjeringen fulgte ikke opp forslaget i statsbudsjettet for 2010. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse