JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftig økning i sykefraværet

Sykefraværet i tredje kvartal har økt med 11 prosent siden i fjor, den kraftigste veksten siden 2000.

Influensaepidemien er en av årsakene.

– Vi har tidligere sett at sykefraværet vanligvis går noe ned om lag ett år etter at ledigheten begynte å øke. Det har ikke skjedd under denne nedgangskonjunkturen. Nå har vi en situasjon hvor sykefraværet øker kraftigere enn tidligere. Økningen i influensasyke kan forklare en tredel av økningen, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Sykdommer i luftveiene står for 30 prosent av veksten, deretter følger muskel- og skjelettlidelser med 27,3 prosent og psykiske lidelser med 24,5 prosent, viser den offisielle statistikken fra Nav og SSB.

Kraftig vekst

Sykefraværet er nå på 7,7 prosent. Det egenmeldte fraværet steg fra 0,8 prosent i tredje kvartal 2008 til 0,9 prosent i tredje kvartal 2009 - en økning på 10,6 prosent. Samtidig gikk det legemeldte sykefraværet opp med 11 prosent, fra 6,1 prosent til 6,9 prosent. Det er den kraftigste økningen som har vært registrert siden statistikken ble utarbeidet i 2000.

Sykefraværet øker mest blant menn i alderen 30-49 år, men kvinner har fortsatt høyest fravær. I tredje kvartal var sykefraværet på 8,4 prosent for kvinner og 5,6 prosent for menn. Økningen var 13,2 prosent for menn og 9,1 prosent for kvinner.

Størst økning i fraværet hadde Vest-Agder, med 17,4 prosent. Deretter følger Buskerud med 14,6 prosent og Akershus med 13,4 prosent. Høyest fravær finner vi i Finnmark med 8,3 prosent. Det laveste sykefraværet har Rogaland med 5,5 prosent.

Bygg og anlegg

Alle næringer, unntatt finansierings- og forsikringsvirksomhet, opplevde økt sykefravær i tredje kvartal. Størst var økningen i bygg- og anleggsbransjen, der fraværet har økt med 20,5 prosent på ett år.

Andre næringer med sterk økning i sykefraværet er eiendomsdrift og teknisk tjenesteyting (18,5 prosent) og overnattings- og serveringsvirksomhet (17,2 prosent).

Det egenmeldte sykefraværet økte mest i offentlig sektor, mens det legemeldte sykefraværet var størst i privat sektor. Samlet sett var veksten noe høyere i privat sektor enn i offentlig forvaltning.

Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie sier en rekke tiltak er satt i verk for å få ned sykefraværet.

– Det er ofte mulig å være i arbeid på tross av sykdom, hvis arbeidet blir tilrettelagt. For å få ned sykefraværet er det viktig at alle involverte parter kjenner sitt ansvar og samarbeider, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse