JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg frustrert

Et lite skritt er bedre enn ingen avtale i det hele tatt, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi fikk til noe, men alternativet var fiasko og sammenbrudd. Det ville ha vært ødeleggende for det videre arbeidet. Nå er vi kommet et lite skritt på vei, men mange gjenstår, sier statsministeren til NTB.

Han vil ikke svartmale situasjonen og viser til det han omtaler som tre konkrete resultater: Hindre temperaturøkning på mer enn 2 grader, kontrollere og verifisere utslipp og forpliktende overføring av store pengesummer til klimatiltak i utviklingsland.

Det første er det overordnede målet, mens de to siste punktene er å regne som redskaper på veien.

Mistillit

– Det er klart det er frustrerende at en konkret tallfesting av klimakutt i 2050 ikke kom med i teksten. Men det er grunnleggende mistillit mellom rike og fattige land. Den kløften klarte vi ikke å bygge bru over ved denne korsveien. Det er lett å glemme hvor mange utviklingsland det er som finner det fullstendig urettferdig at de skal ta en stor del av støyten for den rike verdens utslipp, sier Stoltenberg.

Han mener at verdens ledere har gjort en kraftanstrengelse, og at det er urimelig å avfeie klimatoppmøtet som mislykket bare fordi målsettingen om 50 prosent kutt innen 2050 ikke står i teksten.

– Det er opplagt en stor svakhet at vi ikke fikk tallfestet målet. En del land, blant dem Norge, ville ha dette med, mens andre land, særlig Kina, resolutt motsatte seg å konkretisere målsettingen i teksten. Men det har vært diskutert på bred front i København, og på mange områder er det oppnådd resultater, sier Stoltenberg.

Intense verdensledere

Statsministeren legger til at han personlig aldri har sittet inne under så intense og langvarige møter med verdens ledere som han har gjort under innspurten i København.

– Setninger, ord, tall og formuleringer ble vridd på og veid. Diskusjonene var svært engasjerte og intense. Aldri før har så mange av verdens ledere sittet sammen på denne måten, sier Stoltenberg.

Han mener Norge blir tatt med inn i den innerste sirkel av land fordi regjeringen lenge har jobbet målbevisst med klimaspørsmål, fordi Norge bidrar med store summer til utviklingshjelp og fordi regnskogmilliardene har skapt interesse og oppmerksomhet.

– Men den gjenstridige virkeligheten gjorde at vi ikke kom lenger. Jeg er glad for det vi fikk til, men erkjenner at veldig mye gjenstår, sier Stoltenberg.

Neste store klimakonferanse holdes i Mexico neste år. Statsministeren vil ikke skru opp forventningene, men mener at mer folkelig engasjement og press vil bevege regjeringers standpunkter.

– De rike må stille opp med penger som ledd i arbeidet med å skape mer tillit i den fattige delen av verden. Tillit er et nøkkelbegrep i prosessen for mer forpliktende kutt, sier statsministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse