JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Én av fem søker ikke jobb

Mange arbeidsledige gjør hva som helst for å komme i arbeid, men én av fem søkte ingen jobber siste år.

Det kommer fram i rapporten «Ikke-yrkesaktive i Norge», som Statens arbeidsmiljøinstitutt legger fram mandag.

Av de 20 prosentene som oppgir at de er arbeidsledige og ikke har søkt noen jobber det siste året, sier nesten halvparten at de heller ikke ønsker noen jobb, skriver Aftenposten.

– Tallene er uventede, sier seniorrådgiver Cecilie Aagestad, som har skrevet rapporten.

Hun presiserer at de intervjuede selv har definert seg som ledige, og at de ikke nødvendigvis er registrert hos Nav og mottar dagpenger. Blant dem som ønsker jobb, er sykdom for mange begrunnelsen for ikke å ha søkt. Noen sier de ikke finner passende arbeid. En av tre oppgir «andre grunner».

De som ikke ønsker jobb, er ikke spurt om grunn.

– Vi vet lite om gruppen, og det kan være mange grunner til å velge å ikke søke jobb. Men vi kan ikke utelukke at en del rett og slett ikke ønsker å jobbe, sier Aagestad.

Tallene blir mottatt med interesse i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Det er kjempealvorlig at så mange ikke ser det som ønskelig å komme tilbake til arbeidslivet. Vi ønsker jo at folk både skal ville og kunne delta, sier avdelingsdirektør Liv Ragnhild Teig.

Hun vil ikke koble tallene til eventuell manglende arbeidsmoral, men innrømmer at hun er bekymret.

– Mange av de 700.000 som står utenfor arbeidslivet, har nok en mulighet til å jobbe mer, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse