JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statoil får kjeft fra nord

15 Statoil-ansatte i Harstad fikk nylig beskjed om at avdelingen deres trolig flyttes til Oslo.

kjell.werner@anb.no

Det vekker harme blant nordnorske politikere at et letekontor i Harstad skal flyttes til Oslo.

– Statoil skyter seg selv i foten, for dette skaper bare økt motstand mot å åpne områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for olje- og gassvirksomhet, sier stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

15 Statoil-ansatte i Harstad fikk nylig beskjed om at en hel leteavdeling trolig skal flyttes til Oslo. Dette er en avdeling som har ansvar for å se på olje- og gassmuligheter i Russland og Kaspi-området.

Feil signal

– Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg fikk høre at Statoil skal flytte en av de tyngste kompetanseavdelingene fra Harstad til Oslo. Dette skjer samtidig som Statoil ivrer for å starte opp virksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Statoils nedlegging i Harstad må tolkes som en beskjed om at selskapet ikke tror kompliserte oppgaver kan utføres i nord. Dermed sender Statoil ut et veldig uheldig signal, sier Kristiansen.

– Dette er virkelig nedslående av Statoil. Det sier også flere ivrige gass- og oljetilhengere jeg har snakket med i helgen. I løpet av 2010 skal forvaltningsplanen revurderes. Alle vet at norske politikere løper etter folkemeningen, og her har altså Statoil ødelagt for seg selv og mange av oss som ønsker ny olje- og gassvirksomhet i nord, sier Kristiansen.

Lytter ikke

Han viser til at oljeselskapet Hydro la ned sitt kontor i Harstad.

– Det nyfusjonerte StatoilHydro bestemte seg for to og et halvt år siden for at region nord skulle styres fra Trøndelag. Og så ble det lagt til at vi bare skulle vente, for nå skulle det satses i nord. Men hvis Statoil er utstyrt med så elendig lytteapparat at de ikke skjønner effekten av nedleggelse av en Harstad-avdeling, så må konsernsjef Helge Lund selv komme på banen. Resultatet blir jo at Statoil ber om enda mer oljemotstand i nord, sier Høyre-representanten.

– Hvis Helge Lund tror at Nord-Norge vil være tilfreds med smuler av aktivitet pluss risikoen, så tar han grundig feil, sier Ivar Kristiansen.

Roper varsku

Også Senterpartiets Irene Lange Nordahl roper er varsku, men hun er noe mer beroliget.

– Det viktigste er at satser videre på kontoret i Harstad, og det lover Statoil. Senterpartiets krav er at kompetansen på nordområdene må beholdes og utvikles i Harstad, sier Irene Lange Nordahl.

Hun mener samtidig at Statoil sender et helt feil signal når selskapet varsler å flytte en Harstad-avdeling til Oslo.

– Primært så bør så mye som mulig beholdes i Harstad. Jeg kan ikke skjønne at det er så mye bedre å drive den aktuelle avdelingen i Oslo. Min utfordring til Statoil er derfor at dersom selskapet flytter noe ut av Harstad så må de flytte noe annet til Harstad, sier Irene Lange Nordahl.

Samler miljøer

Statoil-talsmann Gisle Johanson avviser kritikken.

– Vi gjør disse endringene i Harstad for å samle vår kompetanse for de aktuelle internasjonale leteområdene for Russland og spesielt det Kaspiske hav på ett sted, sier Johanson.

– Statoil håper at vi kommer i den situasjon at vi får overført personell fra Russland til leteområder på norsk sokkel i Norskehavet og Barentshavet. Dette mener vi er vårt viktigste bidrag til å styrke letevirksomheten i den nordlige landsdelen, sier talsmannen og presiserer at forslaget bare utgjør en liten organisasjonsmessig omlegging ved Harstad-kontoret.

– Alle ansatte er sikret jobb i Harstad, sier han.

280 ansatte

– Så Statoil vil ikke være med på at selskapet gir et negativt signal gjennom en slik flytting?

– Vi kan ikke se at dette vil ha negative konsekvenser for oljevirksomheten i regionen, sier Johanson.

Statoil har i dag 280 ansatte i byen. Driftsorganisasjonen for Norne-feltet ligger her. Det samme gjør senteret for leting i norske nordområder.

– Vi tar høyde for at det kan bli en styrking av letemiljøet for norsk sokkel i Harstad, sier Johanson. (ANB)

Annonse
Annonse