JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens tror på samhold

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er et sterkt samhold mellom Ap, Sp og SV om regjeringsprosjektet.

kjell.werner@anb.no

– Viljen og ønsket om samarbeide er veldig sterk, sa statsministeren da han tirsdag formiddag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret i regjering.

Stoltenberg fikk spørsmål om samholdet i dag er like sterkt i dag som da seieren ble feiret etter stortingsvalget i september og om han ser for seg saker som kan sprenge regjeringen.

– Jeg opplever et veldig sterkt ønske om å fortsette regjeringssamarbeidet, svarte statsministeren og viste til at han nylig besøkte stortingsgruppene i både SV og Sp.

Vanskelige saker

– Her fikk jeg veldig tydelig tilbakemelding på at de ønsker å fortsette samarbeidet, sa Stoltenberg. Han la vekt på at regjeringen klarte å finne løsning på mange vanskelige saker også i forrige stortingsperiode. Eksempler på dette var EUs tjenestedirektiv og forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen.

– Dette er saker som var mye større og mer krevende enn diskusjonen om avgift på biodiesel, sa han og la til at det vil komme vanskelige saker også i den stortingsperioden som nå så vidt er startet.

Statsministeren mener at diskusjonen om biodiesel er mye av årsaken til svake meningsmålinger den siste tiden, men Stoltenberg er også krystallklar på at det var riktig å innføre avgiften.

Klimahensynet

– Dette gjorde vi av hensyn til klimaet. Det er et veldig press på areal, sa statsministeren og pekte på at man ennå ikke har funnet systemer for å skille mellom god og dårlig biodiesel. I tillegg var det viktig for ham å sikre inntekter til statskassen.

Stoltenberg er forberedt på at målingene vil svinge også i tiden framover, men det avgjørende er å vinne valg.

– Så lenge vi vinner valgene, så legger vi et godt grunnlag for fire år av gangen, konkluderte statsministeren.

Nye klimagrep

Stoltenberg varsler nye grep for å få skapt en bindende klimaavtale i løpet av neste år.

– 2010 blir først og fremst et klimaår. Vi må bygge videre på enigheten i København, sier han og forteller at Norge vil ta kontakt med EU og andre land for å få dem til å legge seg på høyeste intervall for kutt i klimautslippene.

– Norge vil her være pådriver, og vi er beredt til å gå opp til 40 prosent kutt, sier Stoltenberg og poengterer at Norge også vil stå på i arbeidet for å stanse avskogingen i verden.

– Dette er et nøkkelspørsmål, sier Stoltenberg. Han vil ta initiativ til å opprette en egen skoggruppe der i-land og u-land deltar.

– Vi vil invitere til et møte om dette i Oslo i løpet av våren, opplyser Stoltenberg. (ANB)

Annonse
Annonse