JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøff start for ny statsråd

Lakselus, rømt oppdrettslaks og eget eierskap har gitt Lisbeth Berg-Hansen en tøff start som fiskeriminister.

Båndene er for tette, mener mange.

– Jeg har 16 år som kommunestyrepolitiker bak meg og er veldig bevisst på det å være habil i alt jeg foretar meg. Det aller meste som angår norsk havbruk kan jeg håndtere, sier Lisbeth Berg-Hansen (46) til NTB.

Hun er gift, mor til tre (24, 12 og 11) og bestemor til en toåring. Hun er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen i Bindal kommune helt sør i Nordland. Hun er på papiret en av regjeringens rikeste, med en personlig formue på over 18 millioner kroner.

Stort press

Det er i det hele tatt mye som er uvanlig med Lisbeth Berg-Hansen. På Norges Fiskarlags landsmøter har det nærmest vært tradisjon for å tildele landets fiskeriminister en passende dose kjeft. Berg-Hansen har i stedet fått støtteerklæringer. Motbøren har kommet fra enkelte av miljøorganisasjonene, fra villaksforkjemperne, fra forvaltningen og pressen.

Så langt har hun «stått han av», som det heter i Nord-Norge.

– Arbeidstempoet og presset har vært enormt i starten. Oppmerksomheten om lakserømming og lakselus har vært større enn jeg kunne forestille meg, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Da NTB møtte Lisbeth Berg-Hansen i Ålesund var hun avvisende til et spørsmål om kansellering av den planlagte biomasseøkningen i eksisterende laks- og ørretanlegg på 5 prosent i 2010. En drøy uke senere kom det en pressemelding fra Fiskeridepartementet om at kapasitetsøkningen var utsatt til våren.

Hun ble presset til å vise handlekraft, mener mange.

Hun avviste samtidig å trekke tilbake de 65 nye konsesjonene som er tildelt.

Svart fiske

Hennes forgjenger, Helga Pedersen (Ap), blinket ut kampen mot svart fiske som sitt hovedsatsingsområde da hun var fiskeri- og kystminister.

Lisbeth Berg-Hansen har ikke satt seg et tilsvarende mål. I stedet har hun fått kampen mot lakselus og lakserømming i fanget. Aldri før har kravet til resultater på disse to områdene vært større enn nå.

– Jeg vil naturligvis videreføre det arbeidet Helga Pedersen startet mot ulovlig fiske. Å forhindre omsetning av svart fiske i markedet har betydning både for bærekraft og for konkurransen i markedet.

Lisbeth Berg-Hansen sier at hvis hun skal ha en slags programerklæring, så må det bli at det «skal være liv laga på kysten». Folk skal kunne bo, leve og arbeide i Kyst-Norge. Også med et slikt mål er kampen mot ulovlig fiske, kampen mot lakselus og kampen mot rømming av oppdrettsfisk viktig.

EU-tilhenger

Landets nye fiskeriminister er EU-tilhenger. Hun har vært leder for Rådet for Kysten inn i EU, hun har vært medlem i Europautvalget i NHO og medlem i Arbeiderpartiets Europautvalg.

– Etter min mening var det en tragedie for norsk fiskerinæring at det ikke ble ja ved siste EU-avstemming. Den avtalen som var fremforhandlet av Jan-Henry T. Olsen var veldig god. Så kan det naturligvis anføres at vi klarer oss godt uten å være EU-medlem, og det er korrekt, sier Berg-Hansen.

Hun tar til etterretning at det ikke ble noe EU-medlemskap og at EU-medlemskap heller ikke står på dagsorden i denne perioden.

Hun erkjenner at også EU kan ha sine sider. På landsmøtet til Norges Fiskarlag i høst sa hun klart fra om at det var et urimelig avtalebrudd da norske makrellfiskere ble kastet ut av EU-sonen.

Hun vil overfor NTB ikke dele ut karakteristikker av EUs forhandlere eller EUs vilje til å oppnå resultater. I månedsskiftet november/desember regnet hun med at forholdet ville normalisere seg. En drøy uke senere endte ukelange forhandlinger om blant annet makrellkvoter, soneadgang og kvotebytte i brudd.

– Vi vet at EU har en større grunn til å finne løsninger med Norge i fiskerispørsmål enn omvendt, sier Lisbeth Berg-Hansen. (ANB)

Annonse
Annonse