JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Aldri klimavennlig med Jens

– Norge vil aldri bli et klimavennlig samfunn med Jens Stoltenberg som statsminister.

Det mener KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Til VG sier hun at regjeringen kjøper seg fri fra egne forpliktelser ved å sørge for rensing og forebygging av utslipp i utviklingsland, i stedet for å redusere klimagassutslippene i Norge.

KrF-representanten viser til at regjeringen i løpet av året må presentere forslag til hvordan Norges utslipp av klimagasser skal reduseres. Partiene ble nemlig gjennom klimaforliket bare enige om en skjerping av målsettingen for reduksjon av utslipp, uten å bestemme hvor reduksjonene skulle komme.

Ikke frikjøp

Ifølge Hjemdal var det statsministeren som satte ned foten for en konkretisering av hvilke tiltak som skulle iverksettes. Derfor ber hun ham nå om å bruke det nye året til å få Norge på sporet igjen i klimapolitikken her hjemme, i stedet for å dele ut rekordmange nye letelisenser på norsk sokkel, skrinlegge CO2-rensing på Kårstø og unnlate å oppfylle Norges forpliktelser i Kyoto-protokollen.

Stoltenberg selv avviste overfor NRK at den løsningen Norge har valgt handler om å kjøpe seg fri fra forpliktelser.

– Det gjelder å bygge tillit mellom fattige og rike land, sa statsministeren.

Han mente land som Kina, India og Brasil først vil se at de land som har skapt utslippsproblemet også betaler for å finne en løsning før de selv vil delta i.

– I København var alle enige om at de rike land må betale, men de fattige land har ikke tillit til at pengene kommer, sa statsministeren.

Forsvarte bioavgift

Han forsvarte sin holdning til avgift på biodiesel i Stortinget forrige høst og sa flere ulike rapporter konkluderer med at mange typer biodrivstoff ikke er miljøvennlige.

Ett av problemene er at vi ikke har et regelverk som skiller mellom miljøvennlig og ikke-miljøvennlig biodrivstoff, sa statsministeren.

Han sa FN har dokumentert at opp mot 30 prosent av den dyrkbare jorda i verden må brukes til biodrivstoff dersom vi skal dekke 10 prosent av drivstofforbruket. Det er ikke miljøvennlig, sa Stoltenberg.

Dessuten ville et avgiftsfritak være i strid med prinsippet om at forurenser skal betale.

Stoltenberg sa mange naturvernorganisasjoner i Europa har samme syn og advarer mot overdreven satsing på biodrivstoff. Han kurtiserte ikke de hjemlige organisasjonene, men sa han var uenig i noen av argumentene de bruker og at regjeringens syn er mer miljøvennlig. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse