JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å la seg bruke som dørmatte

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten advarer regjeringen mot å bruke Stortinget som «dørmatte».

Han ber regjeringspartiene bestemme seg for om de vil bruke vårsesjonen til samarbeid eller konfrontasjon.

Etter opposisjonens mening ble Stortinget overkjørt ved flere anledninger i høstsesjonen, blant annet ved å tvinge igjennom en biodieselavgift det var klart flertall imot.

– Dette er ikke bare en utfordring for opposisjonen, men det er også en gryende opposisjon mot denne holdningen i regjeringspartienes egne rekker. Regjeringen kan ikke tro at den kan bruke Stortinget som dørmatte, sier Høybråten til NTB.

– Derfor må den bestemme seg for om den vil legge seg på en konfrontasjonslinje, eller om den vil ha samarbeid om de store sakene. Vi vil ikke gi Stoltenberg ryggdekning i viktige og vanskelige saker, for senere å se at regjeringen tar æren alene for gode saker som er kommet fram etter et forlik i Stortinget, slik som den for eksempel har gjort når det gjelder satsingen på regnskog, fortsetter Høybråten.

Høyres parlamentariske nestleder, Jan Tore Sanner, vil heller ikke gi regjeringen fred, men Høyre vil ikke bruke vårsesjonen til det Sanner kaller negativ opposisjon, som bare går ut på å forsøke å få fram uenigheten mellom regjeringspartiene.

– Det klarer regjeringen utmerket selv, sier Sanner til NTB.

Regner med strammere budsjett

Både Høybråten og Sanner trekker fram behandlingen av revidert nasjonalbudsjett på vårsesjonens siste dag 18. juni som meget viktig.

– Det har vært et klart skifte i den politiske retorikken fra Kristin Halvorsens (SV) stadige gjentakelser av at «det skal ikke stå på pengene», til Sigbjørn Johnsens (Ap) ord om at det er nødvendig å «stramme inn livreima». Jeg regner med at vi ser følgene av holdningsendringen allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Sanner til NTB.

Klima, helse og olje

Høybråten tror klimapolitikk, oljeaktivitet langs kysten og innstramninger i økonomien, er saker som kan føre til at regjeringen får større problemer internt enn den har hatt til nå.

Den mest omfattende saken som Stortinget får til behandling er samhandlingsreformen som handler om organiseringen av helsevesenet. Saken ligger i Stortingets helse- og omsorgskomité. Fristen for avgivelse er satt til 25. mars, og den skal etter planen behandles i Stortinget 27. april.

– Alle er for samhandling, men det er ikke enighet om hvordan man skal få det til. Jeg føler ikke at meldingen har brakt oss nærmere noen omfattende helsereform. Vi har en stor jobb å gjøre i Stortinget, sier Høybråten.

Sykelønnen

En annen stor sak i vår blir sykelønnsordningen og reforhandlingen av IA-avtalen som skal være avsluttet 1. mars. Dette er formelt en sak mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, men Stortinget vil også få et ord med i laget.

Opposisjonen har varslet at den vil samarbeide om tiltak for å få ned fraværet. Høyre vil ikke røre trygdeytelsene, men vil ha strengere krav til kontroll med sykelønnen.

– Det bør være i alles interesse. En forutsetning for å beholde verdens beste sykelønnsordning, er å få ned utgiftene, sier Sanner.

Vil berede grunnen for samarbeid

Høyre vil ellers bruke vårsesjonen til å forsøke å skape grunnlag for et bredest mulig borgerlig samarbeid.

– Jeg håper opposisjonen kan ta lærdom av at de borgerlige partiene står sterkest når de står samlet. Høyres rolle er å bygge grunnmuren for et bredest mulig borgerlig samarbeid. Jeg tror at vi i løpet av våren vil se mange områder der de borgerlige partiene markerer felles politikk, sier Høyres nestleder til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse