JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjefene samles på Stortinget

Direktører, sjefer og selvstendig næringsdrivende dominerer på Stortinget.

Om lag hver fjerde representant smykker seg med slike titler.

Vanlige arbeidsfolk, som frisører, bilmekanikere og rørleggere, er det derimot langt mellom.

Dette går fram av en oversikt Dagsavisen har utarbeidet med hjelp fra Stortingets informasjons- og dokumentasjonsavdeling.

Mange nye

Blant de 169 representantene som fikk plass på Stortinget etter valget i september, var det 59 nye.

Blant dem finner vi disponenten Oskar Jarle Grimstad (Frp), den daglige lederen Svein Harberg, (H), markedssjefen Arve Kambe (også han H), den selvstendige næringsdrivende Anders B. Werp (nok en høyremann), den assisterende direktøren Øyvind Håbrekke (KrF), næringssjefen Irene Lange Nordahl (Sp), avdelingssjefen Wenche Olsen (Ap) og kommunalsjefen Magne Rommetveit (også han Ap).

Dermed holder sjefsandelen på Stortinget seg høy. Totalt er det minst 43 representanter som har en eller annen sjefs- eller lederstilling.

Sunnmørsånd

Oskar Jarle Grimstad ble daglig leder allerede i 1976, og siden har han vært sjef i flere ulike bedrifter.

– Det var sunnmørsånden som trådte fram. Etter å ha tatt fagutdannelse som sveiser, ville jeg ha litt mer utfordringer og sitte på den andre siden av bordet også, sier representanten fra Hareid i Møre og Romsdal.

– Er det et problem at Stortinget omfatter så mange sjefer?

– Det er til å leve med. Er du leder har du gått gradene. Som leder blir du vant til å ta ordet, og da kan du nok komme i posisjon som politiker også, svarer Grimstad.

– Det er mange sjefer på Stortinget, men for eksempel ingen fiskere. Synes du det er problematisk at enkelte yrkesgrupper ikke er representert?

– En enkelt yrkesgruppe er ikke viktig. Det er verre hvis representanter for hele fagfelt mangler. Da kan det oppstå problemer. Ideelt sett bør Stortinget gjenspeile samfunnet.

En av de mer utypiske representantene på Stortinget nå er Lillian Hansen. Hun ble valgt inn for Arbeiderpartiet i Nordland. De siste 21 årene har hun vært bussjåfør.

Stolt politiker

– Jeg må få lov til å si at jeg er litt stolt over at en bussjåfør blir stortingspolitiker, uttaler Hansen til bladet Transportarbeideren.

Blant stortingsrepresentantene finner vi for øvrig også én frisør, én T-banefører, én billettør/matros og ett landpostbud.

13 oppgir å være helt eller delvis lærer eller å ha lærerutdannelse.

For dem som måtte være urolige over økonomien, er det kanskje en trøst å få vite at det er et drøyt dusin økonomer på Stortinget. 11 er advokater, jurister eller har slik utdannelse. Sju har oppgitt å være gårdbruker eller bonde. Et par omtaler seg som skogeiere.

Helsevesenet er representert med rundt ti leger, sykepleiere og én jordmor.

11 oppgir å være studenter.

Listen er ikke helt komplett, da flere representanter ikke har oppdatert sine opplysninger til Stortinget etter at de ble valgt inn. (ANB)

Annonse
Annonse