JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ubehagelig for Stoltenberg

– Økokrims etterforskning av lakseselskapet Sinkaberg-Hansen må føles ubehagelig for stasminister Jens Stoltenberg.

Det mener første nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Svein Flåtten (H). Han sier til NTB at det bør være mer ro rundt en fiskeriminister enn tilfellet har vært for Berg-Hansen, og at Økokrim derfor bør gjennomføre etterforskningen og konkludere raskest mulig.

– Jeg er overbevist om at fiskeriministeren selv er ukomfortabel med det som nå skjer, sier Flåtten.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen selv synes det er helt greit at Økokrim kommer inn og undersøker om selskapet har gjort noe galt.

– Må gå av

Lederen i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, som først anmeldte fiskeriministeren til politiet, mener at både statsråden og fiskeridirektør Liv Holmefjord bør gå av omgående.

– De er blitt en kjempebelastning for regjeringen og bør gå av for statsminister Jens Stoltenbergs skyld, sier han.

Han hevder at de to forsøker å ufarliggjøre lovbruddene fordi de mener at det er opp til næringen å rydde opp selv.

– Jeg har aldri opplevd at en statsråd har begått så mange ulovligheter og forstår ikke at statsministeren kan akseptere det, sier Oddekalv.

Underrapportering?

Havbruksselskapet Sinkaberg-Hansen, som fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har drøyt 10 prosent eierandel i, anslo i høst at 10.000 laks rømte fra en laksemerd. Ifølge TV 2 kan så mye som 90.000 laks ha rømt. Selskapet er anmeldt til politiet for miljøkriminalitet både på grunn av lakserømming og for høye forekomster av lakselus.

Daglig leder i Sinkaberg-Hansen, Finn Sinkaberg, sier at et lakseselskap som oppdager at laks har rømt er pliktig til å rapportere dette omgående.

– Det gjorde vi, og vi anslo da at 10.000 laks hadde rømt. Vi tror fortsatt at dette er et riktig anslag, men sikre kan vi ikke være før laksen slaktes. Først da kan det gjennomføres en nøyaktig telling, sier Sinkaberg.

Han er noe forundret over at Økokrim er koblet inn i en sak som dette.

Økokrims fagfelt

Økokrim har bistått lokalt politi i flere saker tidligere som angår lakserømming.

– Dette er vårt fagfelt. Økokrim er ressursinstans i politiet i denne typen saker. I dette tilfellet bistår vi Nord-Trøndelag politidistrikt, sier politiadvokat Aud Ingvill Slettemoen i Økokrim.

Hun avviser helt at Økokrims engasjement har noen sammenheng med at fiskeriministeren har eierinteresser i Sinkaberg-Hansen.

– Foreløpig kjenner vi saken bare fra mediene. Vi vil nå sette oss inn i den og se om det er grunnlag for en reaksjon eller ikke, sier Slettemoen.

I flere tidligere lakserømmingssaker har Økokrim reagert med å gi forelegg av varierende størrelse til selskapene som eier de aktuelle lokalitetene.

– Helt greit

Både fiskeriministeren selv og lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), synes det er betryggende at Økokrim går gjennom denne saken.

Berg-Hansen ser på Økokrims etterforskning av lakserømmingen fra Sinkaberg-Hansen som en helt naturlig del av norsk rettsvesen.

– Det er helt greit. Selskapet er anmeldt. En del av etterforskningen er at Økokrim kommer inn og ser om det er gjort noe galt. Har vi gjort noe galt, så må selskapet stå til ansvar for det. Hvis selskapet ikke har gjort noe galt, får vi en avklaring på det, sier Berg-Hansen.

Terje Aasland sier at saken har fått mye offentlig oppmerksomhet og at Økokrims inntreden er betryggende.

Asland legger til at noen bevisst bidrar til å holde saken varm for å skape mest mulig oppmerksomhet, og at det er greit å få en avklaring fra Økokrims side. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse