JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever krisetiltak

Verfts- og leverandørindustrien krever nye krisetiltak fra regjeringens side.

– Situasjonen kan bli svært alvorlig for denne industrien, sier leder Arve Bakke i Fellesforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samen med Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har Bakke sendt krisebrev til næringsminister Trond Giske.

– Uten vesentlige tiltak står flere tusen arbeidsplasser i fare i mange lokalsamfunn i år, heter det i brevet fra de to organisasjonene.

Kan framskyndes

Det vises til at det offentlige direkte og indirekte er en stor bestiller av skip og utstyr.

– Gjennom å framskynde bestillinger som det offentlige uansett vil måtte gjøre innen få år, kan norske verft få oppdrag i en fase med ellers mye ledig kapasitet, sier Bakke.

Han peker på bestillere som Havforskningsinstituttet, Kystverket, Kystvakten og Forsvaret. Bakke poengterer at det også ligger et stort potensial i å få flere ferger over på gassdrift.

Hjelp over kneik

I brevet viser organisasjonene til at bransjen går inn i en svært krevende periode, særlig opp mot sluttkunder som rederier og oljeselskaper.

– Vi forventer imidlertid at disse bedriftene over tid vil kunne ekspandere og vinne ordre i internasjonal konkurranse. Da er det viktig at norske myndigheter i den nærmeste perioden bidrar til å holde oppe relevant etterspørsel og legger forholdene til rette slik at norske veft og utstyrsleverandører kan konkurrere om de færre markedsmulighetene som på kort tid finnes, på like vilkår med bedrifter i andre land, heter det i brevet til næringsministeren.

Mer fleksibilitet

Giske blir også bedt om å gå i dialog med EU-systemet om å vise fleksibilitet for å få utvidet virkemidlene som Giek og Eksportfinans rår over.

– Vi konstaterer at andre land gjør slike grep, skriver Fellesforbundet og Norsk Industri.

Verfts- og leverandørindustrien har styrket seg, etter vanskelige år rundt årtusenskiftet. Da finanskrisen slo til for et drøyt år siden hadde mange av disse bedriftene gode ordrereserver, men nå er situasjonen altså igjen blitt kraftig forverret. (ANB)

Annonse
Annonse