JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre hører ikke på LO-øret

Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal gå gjennom EØS-avtalen. Det er oppsiktsvekkende hvor lite gjennomslag LO har fått.

torgny.hasaas@lomedia.no

Utvalget som skal ledes av professor i Europa-rett, Fredrik Sejersted, skal «foreta en grundig og bredest mulig gjennomgang av EØS-avtalen og konsekvensene av avtalen på alle samfunnsområder». Det er vel i grunnen bare å ønske lykke til.

I 2001 vedtok LO-kongressen å kreve en EØS-evaluering. Resultatet ble Fafo-rapporten «Ti år med EØS-avtalen» av Anne Mette Ødegård og Jon Erik Døvik. (Dølvik er også med i det nye EØS-utvalget). Denne rapporten ble møtt med hard kritikk fra nei-sida som mente at den var polemisk mot nei-standpunktene. Et mer kuriøst poeng er det at denne rapporten var oppstarten til Valla-Yssen striden fordi Yssen godtok rapporten som inneholdt kritikk av Vallas aktivitet i Europa-spørsmålet på vegne av LO.

«Ti år med EØS-avtalen» var ikke nok til å stanse kravet om EØS-evaluering. På LO-kongressen i fjor kom kravet opp på nytt. I debatten var det mange som var bekymret over hvordan EØS påvirket arbeidslivet og de faglige rettighetene. Andre var mer opptatt av at det måtte utredes alternativer til EØS-avtalen.

I LOs handlingsprogram heter det: «LO krever derfor en offentlig utredning hvor også utviklingen i forhold til faglige rettigheter og velferdsordninger inngår.» Det er lite i Støres nye utvalg som kommer LO-kongressen i møte. LO er ikke representert i utvalget, det er ikke spesifisert at EØS-avtalens konsekvenser for de faglige rettighetene skal drøftes og det skal heller ikke drøftes mulige alternativer til EØS-avtalen.

Støre presiserte under lanseringen av utvalget at det var flere enn LO som tok initiativ til en utredning, og regjeringen bestemte seg for et bredt og forskningsmessig basert utvalg uten representasjon fra partene.

Støre sa at LO vil bli hørt. De vil bli konsultert gjennom referansegruppa.

Utformingen av referansegruppa blir en utfordring. Slik mandatet er utformet, kan referansegruppa godt bestå av representanter for mer enn 200 organisasjoner, hvor LO vil være én av dem. Dette kan ikke LO være fornøyd med. Utvalgsleder Sejersted understreket også at han i tillegg ønsket seg «vismenn eller -kvinner» inn i referansegruppa. Det blir spennende å se hva slags referansegruppe utvalget ender opp med. Men det vil være utenklig at fagbevegelsen vil være fornøyd med en plass blant 200 hundre i en massestart.

Støre vil ikke utrede alternativer til EØS-avtalen. Regjeringa ønsker ikke under noen omstendighet å flagge overfor EU at andre tilknytningsformer til EU enn EØS-avtalen, er aktuelle. Utredningen skal derfor styre langt unna handelsavtale og EU-medlemskap.

For fagbevegelsen må det oppleves som en svakhet at det ikke er ytterligere presisert at EØS-avtalen påvirkning på de faglige rettighetene skal utredes. Rett nok står det i utvalgets mandat: «Eksempler på områder det kan være naturlig å utrede er bl. a. […]nærings- og arbeidsliv.» Dette virker ikke spesielt betryggende. Det er nettopp utviklingen og presset på de faglige rettighetene i EU som er den viktigste grunnen til at kravet om EØS-vurdering står så sterkt i LO.

Støres uvilje til å lyttet til LO er tankevekkende.

Er dette nok et tegn på at Stoltenberg III lever i en post-Valla-epoke og vil frigjøre seg fra LO?

Annonse
Annonse