JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Giske ser mot Kina

Næringsminister Trond Giske ber norske bedrifter om å bli mer internasjonale. Godt fotfeste i Europa er ikke lenger nok.

– Vi må skjønne resten av verden. Det som nå skjer internasjonalt er en veldig dreining av verdensøkonomien i retning av de nye markedene i India, Kina, Russland, Mexico og Brasil. Dette er land som kommer til å prege verdensøkonomien i årene som kommer, sier næringsminister Trond Giske (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

På NHOs årskonferanse torsdag viste Giske til at 80 prosent av norsk eksport går til EU-landene. Men om få år vil ingen av disse landene være blant de største økonomiene i verden. Giske mener at Norge derfor må skape seg større innpass i de nye store og framvoksende landene.

– Der må vi være med. Hvis vi ikke kommer videre internasjonalt utover den eksporten vi har til Europa, så vil vi få en stadig minkende del av verdenshandelen, advarer Giske.

EU blir viktig

– Det passer vel godt for EU-motstanderen Giske å sjalte ut EU og Europa?

– Vi kan ikke sjalte ut Europa. EU vil helt sikkert fortsatt være vårt viktigste marked. Vi er jo også EUs viktigste marked. EU er i grunnen vårt hjemmemarked gjennom EØS-avtalen. I Europa har vi god kompetanse, vi skjønner de kulturelle kodene og forstår markedene. Det er mye mer krevende når vi skal ut i nye markeder utenfor Europa, sier han.

Giske hevder at makten i verden nå reiser til Kina. Han reiser selv dit om ikke lenge og håper at Norge kan bli det første landet i Europa som inngår en helhetlig handelsavtale med Kina.

Ikke som oss

Næringsministeren ber norske bedriftsledere om å satse på økt kompetanse, handelsavtaler, lokal tilstedeværelse og kulturkunnskap om de framvoksende markedene ute i verden.

Giske ser klare utfordringer siden det dreier seg om land med andre styresett hvor det mange steder er problem med korrupsjon.

– Men det er forskjeller også her. Kina er fortsatt en kommandoøkonomi uten demokrati, mens India er et demokrati. Etter hvert vil disse landene bli en del av den ordnede verdensøkonomien gjennom WTO og ulike FN-organer. Men disse landene kommer ikke til å bli som oss. Kina og India vil basere veksten på sin historie og kultur. Det er det vi må lære oss, sier Giske.

Han har håp om at disse landene etter hvert vil bli bedre på miljøstandarder og arbeidstakerrettigheter. (ANB)

Annonse
Annonse