JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF vil bygge gassferger

KrF vil bygge flere gassdrevne ferger for å hjelpe verftsindustrien ut av krisen.

kjell.werner@anb.no

– Dette vil være en vinn-vinn-situasjon, sier stortingsrepresentant Knut Arild Hareide (KrF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– På denne måten kan vi hjelpe verftsindustrien med oppdrag. Denne industrien har betydelig ordremangel. I tillegg er gassdrevne ferger positivt miljømessig, og så vil nye ferger gi et kvalitetsmessig bedre tilbud, sier KrF-representanten som også er leder av transportkomiteen på Stortinget.

Bønn om hjelp

Fellesforbundet og bransjeforeningen Norsk Industri sendte onsdag et brev til næringsminister Trond Giske med bønn om krisetiltak for verfts- og leverandørindustrien. Her var forslag om bygging av gassdrevne ferger ett at tiltakene som ble krevd.

Organisasjonene pekte på at det offentlige både direkte og indirekte er en stor bestiller av skip og utstyr.

– Gjennom å framskynde bestillinger som det offentlige uansett vil måtte gjøre innen få år kan norske verft få oppdrag i en fase med ellers mye ledig kapasitet, sa Fellesforbundets leder Arve Bakke.

Miljømessig bra

Knut Arild Hareide er veldig opptatt av tiltak som kan redusere klimaskadelige utslipp og redusere utslippene av nitrogenoksid. Her er gass som drivstoff mye bedre enn dagens bruk av olje.

– KrF vil foreslå at det blir utarbeidet en opptrappingsplan for innføring av gassdrevne ferger. Det er et stort behov for flere slike ferger på forskjellige strekninger langs kysten, sier han.

– Men det holder vel ikke med en plan uten at det følger penger med den i budsjettene?

– Det er riktig. Det er en naturlig forutsetning, sier KrF-representanten.

Penger til våren

Hareide viser til at regjeringen har varslet en stortingsmelding for klimatiltak i alle sektorer. Håpet vårt er at det her også kommer en handlingsplan for gassferger.

– Kan verfts- og leverandørindustrien regne med å få penger til flere gassferger allerede i revidert nasjonal budsjett nå til våren?

– Det må komme penger allerede i revidert. Vi bør starte med å skifte ut de største fergene, for det vil gi størst effekt, sier Hareide. (ANB)

Annonse
Annonse