JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kina satser på vindkraft

Markedet for vindkraft vokser med 20 til 25 prosent hvert år. Både Kina og USA skal utvide kapasiteten. Og over alt er det mangel på produksjonskapasitet.

Det danske vindkraftkonsernet Vestas har installert hver tredje vindmølle i verden. Siden 2003 har Kristiansands Jernstøperi har vært en del av Vestas. Støperiet er verdensledende på de største og mest kompliserte støpekonstruksjonene til vindmøller, sier administrerende direktør Theiss H. Pedersen til Teknisk Ukeblad.

Opplæring fra Norge

Nå skal det bygges et nytt, stort støperi i Xancou i Kina. Kineserne som skal drive dette, skal læres opp i Kristiansand. Deretter skal 10-15 operatører fra Kristiansand reise til Kina og være med i innkjøringsperioden.

I sommer ble det arrangert kurs for de ansatte som skal sendes til Kina. De har fått opplæring i grunnleggende kinesisk kultur og Vestas' mål og verdier.

Hvert år sendes 24 000 tonn gods ut fra Kristiansand. De ferdige vindmøllene installeres i hele verden.

Nedbetalt på seks måneder

– Det er synd at det ikke satses mer på vindkraft her i landet, mener Theiss Pedersen. En V-90-turbin produserer 10 millioner kWh gjennom 20 år. Det tar bare et halvt år før den har produsert den energien som trengs for å lage den. Deretter er det 19 og et halvt år med ren produksjon. Til sammenligning er tilbakebetalingstiden for et vannkraftverk på 10 til 11 måneder, forklarer han.

Annonse

Flere saker

Annonse