JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil sende flere asylsøkere hjem

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ta i bruk mer tvang for å sende hjem asylsøkere som har fått endelig avslag.

Storberget sier tirsdag at det kan bli aktuelt å fylle flere charterfly med personer som har fått avslag, slik det ble gjort med asylsøkere fra Irak før jul.

– Vi planlegger flere, også overfor flere opprinnelsesland, sier justisministeren til NRK.

Det skal være sju nye land som er aktuelle, men Storberget vil ikke gå nærmere inn på detaljene i planene.

– Her dreier det seg ofte om mennesker som unndrar seg gjennomføring av vedtak, så dette er ikke noe vi varsler noe mer i forkant, sier han.

I fjor ble 4.359 personer uten lovlig opphold transportert ut av Norge. 1.019 av dem reiste frivillig, mens de øvrige ble ført ut av landet med tvang. I år er målet at Politiets utlendingsenhet skal sende hjem 4.900 personer.

Ikke ny rekord

2009 lå an til å bli et nytt toppår for asylsøknader i Norge, men færre asylsøkere på slutten av året gjorde at rekorden fra 2001 ikke ble slått. Totalt kom det rundt 17.170 nye asylsøkere til Norge i fjor. Det er om lag 1.300 færre enn prognosene som ble lagt fram om våren.

– Vi tror vi er inne i en nedadgående trend når det gjelder antall søknader. Det er også nedgang i antall asylsøkere så lang i januar, sier UDI-direktør Ida Børresen.

Flest fra Afghanistan

Afghanistan, Eritrea, Somalia og Irak er de landene det kommer flest asylsøkere fra. Afghanistan var også opprinnelseslandet til brorparten av de enslige mindreårige asylsøkerne. Hele 70 prosent av de 2.400 som oppga at de var under 18 år og enslige, kom fra Afghanistan. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse