JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jobbrelatert fravær kan unngås

En del sykefravær er jobbrelatert. Men ved å jobbe med arbeidsmiljøet kan slikt fravær forebygges, påpeker forskningssjef.

christina.halvorsen@anb.no

Sykefravær har mange årsaker, og en del av bildet handler om sykdom som er arbeidsrelatert, det vil si at sykdommen enten er forårsaket eller forverret av jobbforhold. Det påpekte avdelingsleder Helge Kjuus i STAMI (Staten arbeidsmiljøinstitutt) da han holdt et innlegg på Arbeidsdepartementets seminar om sykefravær tirsdag.

Kjuus viste der til ulike undersøkelser som antydet at opp mot 40 prosent av fraværet blant deltakerne kunne tilskrives jobben, helt eller delvis.

– Kan forebygges

Eksempler på arbeidsrelatert sykdom kan være nakke/ryggproblemer, psykososiale plager eller forverring av astmasykdom.

– Men slik sykdom kan forebygges, fordi man kan gjøre noe med arbeidsmiljøet. Og man bør heller fokusere på det sykefraværet som eksisterer nå enn på fraværsøkningen, sier Kjuus.

Hele IA-avtalen

Måtene å forebygge arbeidsrelatert fravær på er blant annet å fokusere mer på hele IA-avtalen (Inkluderende arbeidsliv), mener Kjuus.

– Det må skapes balanse mellom arbeidsevne og arbeidskrav. Det er heller ingen tvil om at nedbemanning og uro i arbeidssituasjonen kan skape helseplager, påpeker Kjuus.

Tilrettelagt arbeid

I tillegg bør det fokuseres mer på tilrettelagt arbeid, påpeker Kjuus. Han viser til en norsk undersøkelse der 92 prosent av de spurte sier at de kunne tenke seg å jobbe i en tenkt sykmeldingsperiode dersom de hadde fått tilpassede arbeidsoppgaver.

Kjuus viste også til norske tall som viser at mer enn en av fem sier at de har gått på jobb uten egentlig å være friske nok til det i løpet av det siste året. (ANB)

Annonse
Annonse