JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vil kutte i strømavgifter

Fremskrittspartiet vil redusere avgiftene på strøm i perioder der kulde gir prissjokk.

kjell.werner@anb.no

– I utgangspunktet vil vi halvere momsen og fjerne elavgiften i ekstreme kuldeperioder, sier stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men Frp har formulert et rundere forslag med håp om at det blir lettere å få regjeringspartiene med på dette.

– Vi mener at Stortinget bør gi regjeringen fullmakt til å redusere momsen på strøm og elavgiften i perioder med ekstraordinær høy strømpris, sier Svendsen.

Nye rekorder

– Den ekstreme kuldeperioden som vi nå opplever i store deler av landet medfører at det settes nye rekorder i bruk av energi for oppvarming av husstandene. Det varsles nå at strømprisene vil øke samtidig som kuldeperioden vil vedvare. Dette gjør en rekke husholdninger bekymret for strømregningene denne vinteren, sier Frp-talsmannen.

– Vi er spesielt bekymret for at eldre folk ikke skal unne seg den strømmen som skal til for å ha det godt og varmt i eget hjem, sier Svendsen. Han frykter også at mange lavinntektsgrupper skal få dårligere råd som følge av høye strømregninger.

Økte statsinntekter

– På den annen side kan derimot staten glede seg over flere milliarder kroner i økte avgiftsinntekter samt skatt og utbytte fra kraftselskaper, sier Frp-talsmannen.

Han er skuffet over at regjeringen ikke har varslet noen tiltak som kan bidra til lavere og mer stabile strømpriser de neste årene.

– Behovet for oppvarming i hjemmene på vinterstid er betydelig. Det anslås at rundt 45 prosent av husholdningenes energibruk er til oppvarming. Mange husstander er i dag fullstendig avhengige av strøm til oppvarming, og er dermed spesielt sårbare for et stadig høyere prisnivå samt tidvise prishopp på strøm i spesielle situasjoner, sier Svendsen.

Etterlyser mer kraft

Frp mener videre at det er viktig å sikre utbygging av ny kraftproduksjon og mer effektiv energibruk, slik at vi igjen får en bedre balanse i kraftforsyningen.

– Dette er likevel langsiktige løsninger. Derimot er det lite fokus på kortsiktige virkemidler for å hjelpe de grupper i samfunnet som blir spesielt skadelidende når en feilslått energipolitikk gir seg utslag i høye strømpriser, sier Svendsen.

Han trekker fram erfaringene fra 2002-2003, som ifølge Svendsen viser at det ikke er en god løsning å bruke sosial- eller trygdekontor for å løse dette problemet. (ANB)

Annonse
Annonse