JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker utredning om Lofoten

73 prosent av den norske befolkningen sier ja til å utrede konsekvensene ved leting av olje og gass utenfor Lofoten.

Det viser en fersk meningsmåling som Synovate har utført for Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– Undersøkelsen viser at folk tenker fornuftig og ønsker mer kunnskap før det sies ja eller nei til leting i disse områdene, sier toppsjef Gro Brækken i OLF til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bare 15 prosent av de spurte sier nei til en konsekvensutredning, mens 13 prosent av de spurte ikke har noen formening om spørmålet. Kvinnene er litt mer skeptiske enn menn.

Side om side

55 prosent av de spurte har tillit til at petroleumsindustrien og fiskerinæringen kan leve side om side i nord. Dette er tre prosentpoeng høyere enn i en tilsvarende undersøkelse for ett år siden, men betydelig lavere enn for fire år siden. I en måling som ble gjennomført i 2005 svarte 68 prosent at de hadde en slik tillit.

– Samlet viser undersøkelsen at folk er betinget skeptiske. På fire år har det altså blitt 13 prosent færre som har tillit til at olje og fisk kan leve side om side. På den annen side er det 79 prosent som mener at vår industri har stor betydning for samfunns- og næringsutviklingen i nord. Vi må få disse to holdningene til å matche. Her er det tydeligvis et informasjonsgap, sier Brækken.

Trenger kunnskap

– Men blir ikke motstanden mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen kamuflert når dere spør om folks holdning til en konsekvensutredning?

– Nei. Nå handler det ikke om et ja eller nei, men å skaffe mer kunnskap for å ta en beslutning om ja eller nei. Samtidig vil politikerne få et bedre grunnlag til å innrette samfunnets krav til oljeselskapene når det gjelder teknologi og miljøhensyn, sier hun.

– Det er allerede brukt flere hundre millioner kroner på forvaltningsplanen og forskjellige undersøkelser i nord. Det vil være rart å stoppe midt i dette løpet, sier Brækken.

Falsk flagg

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er slett ikke overrasket over at så vidt mange ønsker en konsekvensutredning.

– Oljeindustrien seiler under falsk flagg når de nå går inn for at det skal innhentes mer kunnskap om områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Nylig avgått OLF-sjef Per Terje Vold sa i fjor til ANB at en konsekvensutredning er synonymt med en åpningsprosess. De fleste tidligere slike utredninger har ført til åpning, sier Haltbrekken.

– Jeg tror ikke så mange som 73 prosent ville svart ja til konsekvensutredning dersom de hadde visst at dette er synonymt med åpning, konkluderer Haltbrekken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse