Norsk mat er i verdenstoppen
Det er en myte at middelhavslandene har så mye bedre kosthold enn det nordiske.
kjell.werner@anb.no
Det hevder forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima Mat.
– Det er tvert om. Både Italia, Spania og Hellas har gått forbi oss i fedme, sier Risvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Direktøren ved forskningsbedriften på Ås viser til den store statistikken som FNs matvareorganisasjon (FAO) har opparbeidet fra 1961. Som styreleder i prosjektet «Ny nordisk mat» har Risvik fått analysert FAO-tallene spesielt med hensyn til ernæring og sunnhet.
Norge i særklasse
– Vi har sett på inntaket av karbohydrater, fett, kjøtt, fisk pluss frukt og grønt. Middelhavslandene lå godt an i 1961, men har nå utviklet seg i galt retning. På den annen side har Norge og de nordiske landene gjort positive ting. Vi har merket oss at vektøkningen hos soldatrekruttene i Sverige har stoppet opp, sier Risvik.
– Norge har beholdt fiberandelen i maten fra 1961 og til i dag, mens middelhavslandene har gått fra et lavt fiberinntak til et enda lavere, sier Risvik. Han roser Ola og Kari for å spise mye rotgrønnsaker og bruke mye grovt mel i brødet.
– Samtidig har nordmenn beholdt en høy andel fisk i kosten, sier forskningsdirektøren.
Brekk smiler bredt
Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) smiler bredt når han får presentert Risviks analyser i forbindelse med den store mat- og landbruksmessen i Berlin.
– Dette viser at diett, helse, mat og politikk henger nøye sammen. Det er ikke for ingenting at vi har tatt mål av oss å gjøre Norden til en matregion i verdens mesterliga. Jeg har i tillegg et mål om at Norge skal bli det mest betydningsfulle matlandet i denne regionen, sier Brekk. (ANB)