JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk mat er i verdenstoppen

Det er en myte at middelhavslandene har så mye bedre kosthold enn det nordiske.

kjell.werner@anb.no

Det hevder forskningsdirektør Einar Risvik ved Nofima Mat.

– Det er tvert om. Både Italia, Spania og Hellas har gått forbi oss i fedme, sier Risvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Direktøren ved forskningsbedriften på Ås viser til den store statistikken som FNs matvareorganisasjon (FAO) har opparbeidet fra 1961. Som styreleder i prosjektet «Ny nordisk mat» har Risvik fått analysert FAO-tallene spesielt med hensyn til ernæring og sunnhet.

Norge i særklasse

– Vi har sett på inntaket av karbohydrater, fett, kjøtt, fisk pluss frukt og grønt. Middelhavslandene lå godt an i 1961, men har nå utviklet seg i galt retning. På den annen side har Norge og de nordiske landene gjort positive ting. Vi har merket oss at vektøkningen hos soldatrekruttene i Sverige har stoppet opp, sier Risvik.

– Norge har beholdt fiberandelen i maten fra 1961 og til i dag, mens middelhavslandene har gått fra et lavt fiberinntak til et enda lavere, sier Risvik. Han roser Ola og Kari for å spise mye rotgrønnsaker og bruke mye grovt mel i brødet.

– Samtidig har nordmenn beholdt en høy andel fisk i kosten, sier forskningsdirektøren.

Brekk smiler bredt

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) smiler bredt når han får presentert Risviks analyser i forbindelse med den store mat- og landbruksmessen i Berlin.

– Dette viser at diett, helse, mat og politikk henger nøye sammen. Det er ikke for ingenting at vi har tatt mål av oss å gjøre Norden til en matregion i verdens mesterliga. Jeg har i tillegg et mål om at Norge skal bli det mest betydningsfulle matlandet i denne regionen, sier Brekk. (ANB)

Annonse
Annonse