JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter for sosial dumping

Bergen Group sier at de nå har rettet opp forholdene som førte til anmeldelse fra UDI og Arbeidstilsynet i sommer. Men sosial dumping har de ikke holdt på med.

Arbeidstilsynets anmeldelse gjelder ulovlig arbeidstidsordning og mangel på overtidsbetaling til ukrainske arbeidere ved BMV.

Utlendingsdirektoratet anmeldte Bergen Group for villedende informasjon om lønns- og arbeidsforhold i søknaden om arbeidstillatelse for ukrainerne. I følge søknaden skulle ukrainerne få tarifflønn og jobbe 37,5 timers uke.

Nå har Bergen Group har sendt ut en orientering om status og bakgrunn for saken.

Norskeid selskap

Ukrainerne er ansatt i selskapet Black Sea Maritime (BSM), som driver med overflatebehandling. Firmaet eies av Bergen Group, men er registrert i Ukraina.

Til sammen skal 170 ukrainere ha jobbet ved ulike verft i selskapet de siste månedene. Fortsatt er ca. 40 på rotasjon ved BMV i Bergen.

Bodde på båten

Saken startet allerede i mars. Da avslørte TV2 at flere av ukrainere bodde på båten som ble bygget ved Bergensverftet. Boforholdene rystet blant andre Kjell Sørensen, leder i Fellesforbundets avdeling 5.

– Dette er så jævlig at jeg kommer til å ta det opp med ledelsen på verftet i morgen, sa Sørensen til TV2. Dagen etter ble arbeiderne flyttet ut.

Deretter fulgte både UDI, Arbeidstilsynet og skattemyndighetene opp BSM og arbeidsforholdene for ukrainerne. I juli meldte Arbeidstilsynet at de hadde funnet ”et overraskende stort antall kritikkverdige forhold”. Bergen Group ble altså anmeldt til politiet både av UDI og Arbeidstilsynet.

– Aldri sosial dumping

Bergen Group hevder nå at arbeiderne alltid har fått tarifflønn, det vil si 132 norske kroner i timen. Altså er det ikke drevet sosial dumping ved verftet.

Men selskapet vedgår at arbeidstidsordningen ikke var godkjent, og at selskapet dermed skyldte overtidsbetaling, noe som nå er etterbetalt.

Dårlig kontroll?

– Det ser ut til at tingene er i orden nå. Vi har fått tilnærmet alle papirer vi har bedt om, og gått igjennom dem i denne uka, sier klubbleder ved BMV, Jan Hermansen, til Magasinett.

– Bedriften sier at de aldri har drevet sosial dumping, stemmer det? – Når det gjelder lønna, forstår jeg det slik at Black Sea Maritime førte lønnsslippene slik at noe av dietten var blandet med lønna. Dette var for å minske skatten, og førte til at Arbeidstilsynet reagerte. Slikt skal jo ikke gjøres. Men det er rettet opp nå. Og ukrainerne går en godkjent rotasjon med fire uker på, fire uker av.

– Har dere i klubben hatt god nok kontroll med dette selskapet? – Vi har bedt om innsyn hele veien, og vi har fått svaret "ja – men bare vent litt". Så i ettertid kan du nok si at vi skulle ha vært hardere i klypene når det gjaldt kontroll, sier Hermansen.

Annonse

Flere saker

Annonse