JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber partiene tenke bredt

Kommunaldepartementet ber de politiske partiene om å få frem innvandrerkandidater før lokalvalget i 2011.

christina.halvorsen@anb.no

Kommunal- og regionaldepartementet er enig med diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik som har uttalt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at flere innvandrere i politikken også vil gi høyere valgdeltakelse blant innvandrere. Nå ber departementet partiene selv ta grep.

– Nå som partiene skal nominere før lokalvalget i 2011, vil vi komme med en klar oppfordring til de lokale partiene at de må tenke bredt og være bevisste på folks bakgrunn. De må tenke på dette både i forhold til innvandrere, og også momenter som kjønn og alder, sier Sandbakken.

Viktig med bred representasjon

Sandbakken sier det er viktig at alle grupper i befolkningen er representert, og at det gjelder både kommuner, fylkesting og Stortinget.

– Politikk i Norge handler om at alle grupper skal høres og ha en stemme, sier Sandbakken.

Statssekretæren tror mange kunne tenke seg å være politisk aktive.

– Jeg føler meg veldig sikker på at det er mange som vil delta i lokalpolitikken dersom de blir spurt om å stå på ei liste, sier han.

Vil ta grep selv

Bakgrunnen for utspillet er tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at bare 52 prosent av innvandrere med norsk statsborgerskap og stemmerett avga stemme ved stortingsvalget i høst. Tilsvarende brukte 76,4 prosent av befolkningen generelt stemmeretten sin.

Kommunaldepartementet, som er oppdragsgiveren bak SSB-undersøkelsen, vil nå også selv sette i gang tiltak for å få opp tallene.

– Vi iverksatte ganske mange tiltak før siste stortingsvalg, blant annet i samarbeid med IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). Vi har gjennomført mange informasjonsopplegg rettet mot innvandrere. Men vi fikk ikke noen økning i høst, og vi innser at dette er et langsiktig arbeid som krever mye fokus og en stor innsats. Nå skal vi evaluere det vi gjorde ved siste valg og se hva vi kan gjøre anneledes før neste valg, sier Sandbakken.

Ulike land

– Hva blir det viktigste grepet for dere?

– Vi skal sette oss ned sammen med representanter fra innvandrergruppene for å diskutere hva som kan være kloke grep fremover. Vi skal ta dette på det største alvor og være kreative. Mange må være med og bidra, ikke minst innvandrereorganisasjonene selv. Det vil være flere grep som blir viktig, og det kan hende de vil avhenge av hvilke land vi snakker om, og kanskje også i forhold til kjønn, sier Sandbakken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse