JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lovforslaget i tråd med tariffavtale

Arbeidsdepartementet (AD) mener at høringsnotat om framtidige pensjoner er i tråd med pensjonsforlikene i Stortinget og tariffavtalen mellom partene i arbeidslivet og staten i 2009.

Men fagorganisasjonene i offentlig sektor er opprørt og truer med Arbeidsretten. Alle de fire store - LO (stat og kommune), YS, Unio og Akademikerne - varsler rettslige skritt dersom ikke staten gjør om på et lovforslag om utbetalinger til framtidige pensjonister.

Statssekretær Jan-Erik Støstad i AD erkjenner at pensjonsavtalen som ble inngått i forbindelse med tariffoppgjøret i 2009, åpner for skjønn og konkretisering, men fastholder at departementets forslag er innenfor det handlingsrommet avtalen gir.

– Vi har lagt fram et forslag som nå er til høring. Dette er en viktig sak, og svarene vil bli behandlet svært grundig, sier Støstad til NTB. Han mener også at høringsnotatet er innenfor det pensjonsvernet som er nedfelt i grunnloven.

Taper penger

LO Kommune, LO Stat, Unio, YS og Akademikerne sier i en felles høringsuttalelse at forslaget vil føre til at AFP-pensjonister kan tape inntil 20.000 kroner i året når den normale alderspensjonen slår inn ved 67 års alder.

– Dette er svært alvorlig og helt uakseptabelt. Det er dessverre ingen regnefeil fra Arbeidsdepartementets side. De vet godt at dette vil provosere fagorganisasjonene. Vi tror egentlig ikke at dette er siste ord, og at regjeringen vil fremme dette for Stortinget, men vi velger å si klart fra allerede nå, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Fagorganisasjonene la fram sin felles uttalelse mandag. Regjeringen vil etter alt å dømme gå til Stortinget med lovforslaget ved påsketider, slik at det politiske vedtaket blir fattet før sommeren.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim sier at det departement nå legger fram, er klart i strid med det som ble avtalt i tariffoppgjøret i 2009.

Travelt i rettsapparatet

Lederen for Akademikerne, Knut Aarbakke, sier at rettsapparatet vil bli fullt av saker dersom dette blir det endelige forslaget til lov. Han anbefaler departementet sterkt å fjerne punktet.

Folkestad sier at departementet nå går inn for en ordning som vil ramme alle som jobber i offentlig sektor, et sted mellom 600.000 og 700.000 ansatte.

– Hvis det blir uenighet om hvordan avtalen fra i fjor skal tolkes og håndteres, vil de fem organisasjonene kollektivt bringe saken inn for Arbeidsretten. Det er dessuten mulig for den enkelte arbeidstaker å anlegge et sivilt søksmål med henvisning til grunnlovsvernet. Vi kan gi støtte til slike søksmål, sier Folkestad.

I sin felles uttalelse viser de fem fagorganisasjonene til at opptjente pensjonsrettigheter i offentlige ordninger er vernet av grunnloven og at avtalen fra 2009 viser til at dette vernet skal ivaretas.

Kompliserte forhold

Kort fortalt dreier uenigheten seg om reguleringen av den årvisse veksten i en framtidig AFP-ordning. Bakteppet er tilpasningen mellom offentlig tjenestepensjon og den store pensjonsreformen som skal trå i kraft i 2011.

Fagorganisasjonene mener at staten vil ha en ordning som gjør at årene med AFP-pensjon gir dårligere grunnlag for beregning av den normale alderspensjonen fra 67 år enn dagens ordning.

Det er på dette punktet at fagorganisasjonene mener staten bryter grunnlovsvernet som beskytter opptjente rettigheter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse