JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ett år med Obama ved roret

Ett år et gått siden Barack Obama ble tatt i ed som amerikansk president.

På dette året har han langt på vei gjenopprettet USAs anseelse internasjonalt, mener en norsk ekspert.

20. januar i fjor avla Obama presidenteden etter å ha vunnet en overlegen seier i presidentvalget i november 2008. Det klareste tegnet på hans internasjonale anseelse var kanskje at han allerede i oktober 2009 ble tildelt Nobels fredspris.

Bak prisen lå blant annet Obamas visjon om en verden fri for atomvåpen.

– Ett viktig resultat han kan vise til, er framgangen i arbeidet med en ny avtale mellom USA og Russland om atomnedrustning, sier professor og USA-kjenner Ole O. Moen til NTB.

Obama fikk også mye ros for talen i Kairo i juni i fjor, der han forsøkte å bedre USAs forhold til den muslimske verden.

Generelt er USAs omdømme i verden forbedret, noe som har økt verdien av varemerket USA betraktelig, sier analytikeren Simon Anholt til magasinet Foreign Policy.

Irak og Afghanistan

Når det gjelder krigføring, mener analytikerne at han stort sett har holdt ord. I valgkampen lovte Obama å trekke amerikanske soldater ut av Irak og heller trappe opp krigen i Afghanistan.

– Obama kan også vise til at han følger planen for nedtrapping av den amerikanske innsatsen i Irak. Derimot har han ikke noe særlig å vise til i Afghanistan, der det militære engasjementet tvert imot er trappet opp, mener Moen.

På hjemmebane har kampen for omfattende reformer i helsesektoren tatt mye av Obamas tid. Reformen er vedtatt i forskjellige versjoner i de to kammerne i Kongressen og blir i disse dager sydd sammen til ett reformforslag som det deretter skal stemmes over.

Økonomisk redningsaksjon

Kampen for å få USAs økonomi på rett kjøl etter finanskrisen, som har rystet banksektoren og andre deler av næringslivet, var den ferske presidentens største utfordring de første månedene i Det hvite hus.

Risikoen for et fullstendig sammenbrudd var overhengende, og Obama fikk vedtatt en enorm krisepakke på 787 milliarder, rundt 4.475 milliarder kroner, til tross for mye kritikk fra republikanere.

– Vi ser nå at stimuleringspakken som Obama og hans regjering utformet, begynner å fungere. Det tar sin tid, men det går rette veien, sier Ole O. Moen.

I fjor høst viste den amerikanske økonomien tegn til bedring, en trend som stort sett har vedvart i 2010.

Obama får også skryt for at han klarte å hindre at de to bilgigantene General Motors og Chrysler gikk konkurs.

Dalende stjerne

På tross av at økonomien er på rett kjøl, er entusiasmen rundt Obama i ferd med å avta.

– I løpet av det som har vært et brutalt vanskelig første år i Det hvite hus, har Obama sjelden gjenskapt begeistringsrusen fra valgkampen. Han har i stedet framstått som en rolig, disiplinert og til tider reservert figur, skriver nyhetsbyrået AFP.

I en meningsmåling utført for The Economist oppgir 54 prosent at de ikke er fornøyd med presidentens håndtering av økonomien. 40 prosent sier seg fornøyd.

Bare 40 prosent godkjenner innsatsen på helseområdet, mens 53 prosent er misfornøyd. Også håndteringen av krigene i Irak og Afghanistan blir møtt med misnøye.

27. januar skal Obama holde sin første offisielle tale om rikets tilstand, «State of the Union», som den viktige talen kalles i USA. Der vil han igjen stake ut sin politiske kurs og forsøke å skape ny tiltro til den politiske toppledelsen i Washington. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse