JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken må svare for seg

Barneminister Audun Lysbakken (SV) må torsdag stå skolerett foran FNs barnekomité.

En norsk barneminister skal torsdag for første gang svare på kritiske merknader fra FNs komité for barns rettigheter i Genève. Lysbakken leder den norske delegasjonen som skal utspørres om norsk politikk overfor barn under 18 år og Norges oppfølging av FNs barnekonvensjon.

– Det er et viktig signal om at barns rettigheter løftes opp på et høyere politisk nivå, og det lover bra, sier barneombud Reidar Hjermann.

Brudd

FNs barnekonvensjons viktigste områder er å hindre diskriminering av barn, ta hensyn til barnas beste, sikre barn optimal utvikling og deres rett til å bli hørt.

Barneministeren erkjenner at det er forbedringspotensial og er forberedt på kritiske spørsmål fra barnekomiteen.

– Både barnevernet og situasjonen for enslige, mindreårige asylsøkere vil det være naturlig å komme inn på. Det ser jeg på som nyttig, for det gir oss en pekepinn på hva vi kan bli bedre på i Norge, sier Lysbakken.

Forum for barnekonvensjonen, som samler 46 norske frivillige organisasjoner, har kommet med 62 innspill til forbedringer av barns rettigheter i Norge. Blant annet pekes det på at det årlig sitter mellom 60 og 70 barn i fengsel, og alle soner sammen med voksne medfanger. Ifølge barnekonvensjonen skal barn som soner i fengsel holdes atskilt fra voksne.

Asylbarn

I tillegg pekes det på at asylbarn mellom 15 og 18 år har et mye svakere rettsvern og omsorgstilbud enn dem under 15 år. Forumet har anbefalt at staten må legge fram en framdriftsplan for når barnevernet skal overta ansvaret for de eldste asylbarna.

Mangelfull språkopplæring for asylbarna er også et område som trekkes fram. Mange plasseres i ordinære skoleklasser uten nødvendige språkkunnskaper og får dermed ikke lik rett til utdanning, slik konvensjonen gir barna rett til.

Stemmerett for 16-åringer

Barneombudet er opptatt av fire områder der den norske innsatsen kan bli bedre de neste fire årene. Barnevernet er en gjenganger, og barneombudet anbefaler at det gjøres betydelige grep for å sikre at barnevernstjenesten kan utføre oppgavene de er pålagt etter loven.

I tillegg er barneombudet opptatt av å styrke de kommunale helsetjenestene for barn og unge, bedre skolemiljø og økt deltakelse for barn og unge i samfunnet.

– Jeg har selv tenkt å ta opp hvordan vi skal sikre barns rett til å bli hørt, som jeg mener ikke er god nok i Norge, sier Lysbakken.

Han tror prøveordningen ved neste kommunevalg med stemmerett for 16-åringer er et eksempel på tiltak som kan bidra til økt deltakelse og sikre de unge mer innflytelse på sitt eget oppvekstmiljø. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse