JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger bro i oljestriden

Arbeiderpartiets Eirin Sund maner fløyene i kampen om Lofoten og Vesterålen til å besinne seg.

kjell.werner@anb.no

– Miljøbevegelsen og oljeindustrien gjør seg en bjørnetjeneste. Det blir for lettvint å la dette bli en lettvint debatt. Det handler om kompliserte ting, sier stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun er energi- og miljøpolitisk talskvinne for Ap og får et stort ansvar for å lande denne kompliserte saken i løpet av året.

– Jeg håper at debatten kan bli mer opplysende enn den til nå har vært. Jeg liker ikke at kunnskapsdelen bare blir feid under teppet. Debatten om åpning eller ei er en merkelig debatt å ta nå. Vi må ta ting i riktig rekkefølge, sier Sund.

Oppunder jul

Hun viser til at revisjonen av forvaltningsplanen skal være klar før jul. Først da skal de rødgrønne i ta stilling til om det skal startes konsekvensutredning i de aktuelle områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Når de fleste av oss ønsker mer kunnskap, må vi bruke tid på å innhente mer kunnskap. Det er allerede brukt en halv milliard kroner på å skaffe oss ny kunnskap, så nå må vi vise tålmodighet til å få alt på bordet. Jeg vil derfor advare mot en svart/hvitt-debatt nå som verken gagner oljebransjen eller politikken, sier hun vel vitende om at både Sp og SV sier nei til oljeåpning i de omstridte områdene i nord.

«Snakkes ned»

– Det er altfor mange som snakker næringen ned. Jeg er bekymret for rekrutteringen og frykter at de som nå studerer realfag skal bli skremt bort fra å ta jobb i oljeindustrien, sier hun og kritiserer samtidig Høyre og Fremskrittspartiet for å ha konkludert allerede.

– Jeg har stor respekt for at Høyre og Frp mener de har nok kunnskap. Vi i Ap er så opptatt av miljøet at vi ikke er for oljevirksomhet uansett. Derfor trenger vi enda mer kunnskap, sier Ap-talskvinnen.

– Oljeindustrien har vist at den klarer å levere. På den annen side må vi ta miljøhensyn når vi står overfor en avgjørelse som skal bli stående i flere år, sier hun.

Ny situasjon

– Er en konsekvensutredning synonymt med en åpning av området?

– Det kan jeg ikke svare på når det gjelder Lofoten og Vesterålen. Men tidligere har vi fire eksempler på områder hvor vi har sagt nei til oljevirksomhet til tross for at det har vært utført konsekvensutredning. Det gjelder Skagerrak, deler av Haltenbanken, deler av Nordland 6 og Møreblokkene, sier Eirin Sund.

– Men nå står vi i en litt annen situasjon siden vi har en forvaltningsplan som skal revideres. Derfor kan jeg ikke svare verken ja eller nei på spørsmålet. Vi får krysse broen når vi kommer fram til den. Jeg er opptatt av å få til en god prosess hvor vi ikke ofrer miljøet på oljens alter, sier Sund. (ANB)

Annonse
Annonse