JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere barn i fengsel

Antall barn i norske fengsler er nesten doblet på to år. FNs barnekomité kritiserer at barna soner sammen med voksne kriminelle, men er meget skeptisk til egne barnefengsler.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Hovedregelen i straffeloven og straffeprosessloven er å begrense bruken av fengsel for barn under 18 år – og kun i helt spesielle tilfeller sette barn i varetekt.

Likevel øker antallet barn i norske fengsler - fra 54 i 2007, til 74 året etter – til nærmere 100 fengslede barn i 2009, skriver Dagsavisen.

Skolerett i FN

Barneminister Audun Lysbakken måtte stå skolerett da FNs barnekomité i Genève torsdag ville ha svar på hvorfor det er nødvendig å sette barn i fengsel sammen med hardbarka, voksne kriminelle.

Spesielt ille synes barnekomiteen det er at barn deler celle med voksne menn som kan være 25 år eldre enn dem. 12 av døgnets timer er barna alene med den voksne på cella.

– Det er ikke til barnets beste å oppdras til kriminalitet. Barn soner på dublettceller med voksne i Horten fengsel, Larvik fengsel og Skien fengsel, sier Mette Yvonne Larsen og Cristopher Hansteen i Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

De var begge til stede under FN-høringen og synes at statsråd Audun Lysbakken svarte unnvikende på de nærmest inkvisitoriske spørsmålene FNs barneeksperter stilte. I stedet fokuserte han på at Norge er i ferd med å bygge to fengselsenheter for unge lovovertredere, én i Oslo og én i Bergen, der tre plasser allerede er i bruk.

Bryter barnekonvensjonen

– Erfaring fra land med barnefengsler er at flere barn fengsles når kapasiteten økes. Fremdeles er tallet på barn i norske fengsler så lavt at det må gå an å lage gode, individuelle alternativer til fengsel, sier Larsen og Hansteen.

På oppdrag fra Advokatforeningen har advokat Mette Yvonne Larsen dybdeintervjuet 10 barn, alle gutter, i norske fengsler. Undersøkelsen er en del av bakgrunnsmaterialet FNs barnekomité nå har til vurdering.

To av barna hun intervjuet var under 15 år. Det ene hadde sittet 62 dager i varetekt. Ett av barna hadde sittet i 90 dager uten å få besøk av familie eller andre, og tre barn ble isolert 23 timer i døgnet i uker i strekk. Et annet hadde sittet helt isolert i 105 dager som en kollektiv avstraffelse for at andre voksne medfanger hadde smuglet inn narkotika. Barnet hadde også misbrukt narkotika på cella sammen med den voksne medfangen.

– Slik kollektiv avstraffelse er i strid med straffegjennomføringsloven og FNs barnekonvensjon, påpeker Mette Yvonne Larsen.

Sju av de ti guttene Larsen snakket med satt på samme avdeling som innsatte som hadde begått de mest alvorlige forbrytelser, som drap, voldtekt og grove narkotikaforbrytelser. Tre satt i høyrisikoanstalter i Ringerike og Oslo fengsel. Disse fengselsavdelingene er sterkt kritisert av Europarådets torturovervåkingskomité.

200 mil unna mor

Bare tre av ti barn hadde fått tilbud om skolegang eller yrkesveiledning i fengselet, kun to hadde hatt besøk av barnevernet eller sosialtjenesten og de fleste var plassert mer enn 20 mil fra familien. En 16-åring fra Nord-Norge var plassert 200 mil unna sin mor.

Statsråd Lysbakken presiserte i sitt svar til FNs barnekomité at det ikke finnes høyrisikofengsler i Norge, men høyrisikoavdelinger:

– Barn er aldri blitt plassert i dem, men noen barn utgjør en så alvorlig risiko både for seg selv, andre innsatte og for fengselssamfunnet, at de for lengre eller kortere perioder må plasseres i fengsel med høy sikkerhet, sa Lysbakken.

Han tilføyde at de nye «barne-enhetene» vil bli tilrettelagt for denne spesielle gruppen – og at det vil bli utarbeidet individuelt tilpassede programmer og tett oppfølging etter løslatelse for de unge lovbryterne. (ANB)

Annonse
Annonse