JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fastholder sin uskyld

Innkjøpene Økokrim mener var ulovlige, var relevante for vannverket på Romerike på lang sikt, mener tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen (71).

Den tidligere direktøren ved Nedre Romerike Vannverk og Sentralrenseanlegget RA-2 (NRV/RA-2) nektet straffskyld på 53 av 54 punkter da Eidsivating lagmannsrett mandag startet behandlingen av ankene i vannverkssaken. Ivar T. Henriksen vedgikk triksing i forbindelse med leie og salg av to firehjulsdrevne biler. Men det var også alt han erkjente da tiltalen mot ham var lest opp.

Også Henriksens sønn, Pål H. Henriksen, slamkjører Eilert Støen, maskinutleier Hallvard Aanonli i Teknikk og Anlegg og entreprenørselskapet Peab nektet straffskyld etter tiltalen som omfatter grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.

Retten har satt av 14 uker til behandlingen, som på grunn av sitt store omfang går i dansesalen til KFUM-huset i Oslo sentrum.

– Lovlige innkjøp

Forsvarerne til Ivar T. Henriksen kommer til å bruke mye tid på å imøtegå påstandene fra aktoratet om at direktøren gjorde store og kostbare innkjøp som «var selskapet uvedkommende». Henriksen vil hevde at han hadde en langsiktig strategi og målsetting for driften og videreutviklingen NRV/RA-2, og at dette var i henhold til formålsparagrafen til selskapene og de fullmakter han var gitt.

– Disse momentene er helt sentrale i de delene av tiltalen som omfatter økonomisk utroskap. Det dreier seg om boreriggen og en rekke andre innkjøp, sier advokat Harald Stabell til NTB.

Boreriggen som Henriksen kjøpte i 1998 kostet NRV nesten 6,5 millioner kroner. Økokrim mener anskaffelsen var begrunnet i Henriksens eget behov.

Stabell kommer til å føre 20 vitner som ikke ble stevnet da Nedre Romerike tingrett behandlet saken for to år siden. Da gikk helhetsbildet tapt, ifølge Stabell.

– Vi kommer også til å legge vekt på forholdet mellom de styrende organer i selskapene og hvilke fullmakter han hadde, sier Stabell.

Strenge dommer

Da tingretten avsa dom i saken for snart to år siden, konkluderte retten med at Ivar T. Henriksen var hovedmannen i en virksomhet som tappet NRV/RA-2 for store pengesummer. Han ble dømt til åtte års fengsel, mens de medtiltalte også ble funnet skyldige i hovedparten av sine forhold.

Ivar T. Henriksen ble også dømt til å betale erstatning på over 63 millioner kroner til Nedre Romerike Vannverk, Sentralrenseanlegget RA-2 og Gjensidige Forsikring. I lagmannsretten vil det totale erstatningskravet trolig overstige 100 millioner kroner, ifølge Romerikes Blad.

Aktor i saken, førstestatsadvokat Marianne Djupesland fra korrupsjonsteamet til Økokrim, opplyser til NTB at sakens stilling ikke har endret seg for aktoratets del. Det er ikke tatt noen nye etterforskningsskritt siden dommen i tingretten, og det vil heller ikke bli ført nye beviser eller nye vitner fra aktoratets side. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse