JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forstår frustrasjonen

Høyres Bent Høie forstår at rullestolbrukerne blir frustrerte når de sliter med å komme inn i butikker.

christina.halvorsen@anb.no

Lederen i helsekomiteen på Stortinget understreker at forskjellen mellom den gamle og nye loven er å ikke bruke særløsninger.

Bakgrunnen er at Norges Handikapforbund mener det er krenkende for rullestolbrukere på handletur å måtte ty til særløsninger som egne innganger eller å ringe på klokker og stå og vente, ofte lenge, på at noen kommer og hjelper dem inn.

– Vi mener mange butikker prøver å lure seg unna kravet til universell utforming med disse løsningene, har David Brændeland, medierådgiver i Norges Handikapforbund uttalt.

– Jeg forstår at rullestolbrukere opplever dette som diskriminering, sier Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Skal ikke bruke særløsninger

HSH – hovedorganisasjonen for handel og tjenester, har uttalt at man må ha forståelse for at butikkene må finne praktiske og gjennomførbare måter å sikre at folk med ulike funksjonshemninger i størst mulig grad skal ha samme adkomstmuligheter til butikken som alle andre kunder. HSH peker på at butikkene det dreier seg om ofte ligger i gamle gårder der det ikke uten videre lar seg gjøre å sikre adkomst på den mest ideelle måten.

Men Høie understreker at tilgjengeligheten skal være lik for alle.

– Hele forskjellen mellom den gamle bygningslovens krav om tilrettelegging og den nye lovens krav om universell utforming er nettopp at en ikke lenger skal bruke særløsninger, påpeker Høie.

– Alle vil tjene på det

Alle vil tjene på at en ikke bruker særløsninger, mener komitelederen.

– I ulike faser av livet vil vi ha behov for at bygninger og tilgjengelighet er universell. For eksempel når en har barnevogn, eller synet begynner å svikte, eller at en rett og slett har brukket ankelen på fortballtrening, sier Høie. (ANB)

Annonse
Annonse