JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever reform for etterutdanning

Sentrale Ap-representanter ivrer for en etterutdanningsreform.

kjell.werner@anb.no

– Vi drar nå i gang en debatt om framtidens arbeidsliv. Norge trenger en arbeidslivsreform for etter- og videreutdanning, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun får følge av parti- og stortingskollega Steinar Gullvåg, som mener det er god næringspolitikk å satse på etter- og videreutdanning.

– Det handler om å få flere av de som i dag står utenfor arbeidslivet inn i arbeidslivet. På den måten unngår vi at for mange går på passiv stønad. Samtidig kan vi få redusert sykefraværet, hevder Gullvåg.

Økt kompetanse

– Framtidens arbeidsliv vil i enda større grad etterspørre kunnskap og kompetanse hos arbeidstakerne. Mange sliter med lese-, skrive- og regneferdigheter som ikke er gode nok til å fungere i dagens arbeidsliv, sier Trettebergstuen.

De to Ap-representantene setter nå i gang et eget rådslagsarbeid gjennom en egen internettportal i regi av partiet.

– Vårt håp er at vi i løpet av denne fireårsperioden har på plass en ordning for etter- og videreutdanning (EVU), melder Gullvåg.

– Arbeidskraften er vår viktigste ressurs. En effektiv etter- og videreutdanning vil kunne forebygge arbeidsledighet, og Norge vil kunne bygge opp et enda mer konkurransedyktig arbeidsliv, sier Trettebergstuen.

Tre parter

– Jeg ser for meg at vi kan legge oss på samme modellen som er brukt for avtalefestet pensjon, altså en trepartsavtale mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten. Det kan skje i form av at den enkelte arbeidstaker opparbeider seg rett til videreutdanning etter et visst antall år i arbeidslivet, uttaler Gullvåg.

Steinar Gullvåg mener en EVU-ordning kan finansieres gjennom at det bygges opp et fond.

– Jeg har en følelse av at arbeidsgiverne er kjempeinteressert, og jeg vet at LO har satt seg som mål å få en EVU-reform, sier Gullvåg og viser til at det ble startet er godt arbeid under daværende LO-leder Yngve Hågensen.

– Men siden den gang hard et skjedd lite konkret på denne fronten, slår Gullvåg fast.

Økt velferd

– Må arbeidstakerne holde igjen på sine lønnskrav for å få etablert en EVU-ordning?

– Ved tidligere oppgjør har man vist at det går an å få til slike reformer. Det såkalte solidaritetsalternativet under Yngve Hågensen var et godt eksempel på det. Da tok man ut veksten også i velferd, og det bør kunne gjentas i et fornyet solidaritetsalternativ. En EVU-reform vil gagne alle de fagorganiserte, påstår han.

– Samtidig må vi få mer sving på ordningene for bedriftsintern opplæring. Det er viktig at arbeidsstokken hele tiden blir oppdatert, sier Gullvåg. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse