JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle gode ting er tre-i-én

1. mars blir rehabiliteringspenger, tidsbegrenset uføretrygd og attføring én ytelse. Nav hyller reformen, men er forberedt på bråk.

– Det er dette som er Nav-reformen. Det er nå vi skal høste fruktene. Så de ansatte gleder seg enormt, sier Elisabeth Lie Nilsen, ansvarlig for innføringen av den nye «alle gode ting er tre»-reformen i Rogaland, til Dagsavisen.

Bare 11 dager etter at Nav-krisen var oppe til høring i Stortinget, har Nav etter eget utsagn lagt bak seg sine aller største vanskeligheter. Etablering av Nav-kontorer landet rundt er langt på vei ferdig og ved årsskiftet var det mer enn 50.000 færre saker til behandling enn i april i fjor.

I går inviterte Arbeids- og velferdsdirektoratet derfor til pressekonferanse: 1. mars slås ytelsene for rehabilitering, attføring og tidsbegrenset uførhet sammen i én og samme ytelse, arbeidsavklaringspenger.

Ringer alle i Rogaland

I Rogaland er de godt i gang med å forberede brukere og ansatte. Samtlige (!) mottakere av de tre «gamle» ytelsene er blitt kontaktet av saksbehandler, som har fortalt dem om omleggingen 1. mars og innføring av meldekort hver 14. dag for alle. Mange gleder seg, ifølge Nilsen.

Forbedringen er særlig merkbar for dem som har en restarbeidsevne og stadig prøver seg litt i arbeidslivet. De kan enkelt melde fra om små og store endringer i sin arbeids- og livssituasjon, og trygden skal bli utbetalt uten at man må gå veien om stadig nye byråkratiske vedtak. Det blir enklere for saksbehandler, raskere å utbetale riktig pengebeløp, og mer tid for saksbehandlerne til å hjelpe dem som virkelig trenger det, ifølge direktør Erik Oftedal i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Beredskapsplaner

Men selv om direktøren mener dette er bra, er han forberedt på bråk. Det vil være personer som ikke forstår eller i første omgang ikke får den ytelsen de har krav på.

– Det er ikke sånn at vi innfører en ny trygdeordning, så faller alt på plass i forhold til brukeren. Vi endrer ikke ytelsen for 140.000 brukere uten problemer, advarer Oftedal.

Derfor har alle lokale Nav-kontorer beredskapsplaner klare for 1. mars.

– Vi regner med økt pågang, konstaterer Oftedal.

Han lover imidlertid at nyordningen ikke skal gi lavere utbetalinger.

– Selv om man bytter navn på ytelsen, skal pengene være de samme, sier direktøren.

Må sende meldekort

Men: Om meldekortet ikke sendes inn på riktig vis og riktig dato, får man ingen penger. Dette reagerer mange på og «Folkeaksjonen mot meldeplikt for kronisk syke» har på kort tid fått over 26.000 medlemmer på nettsamfunnet Facebook. Akkurat denne kritikken har Nav liten forståelse for.

– Vi har lang erfaring med meldekort, dette skjønner brukerne. Hvis man ikke sender inn og ikke får penger, tar man kontakt, så får vi ordnet opp i dette, mener Oftedal. (ANB)

Annonse
Annonse