JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettere å ta mesterbrev

Det er stort behov for flere håndverksmestere. Nå samles mesterutdanningen for 50 mindre håndverksfag.

Bare fem prosent av dem som fikk mesterbrev i 2008, kom fra mindre håndverksfag, viser en oversikt fra Mesterbrev. Resten kom fra byggfagene og bilfagene.

Rekrutteringen har vært for dårlig fra de små håndverksfagene, ifølge studierektor Per Halvorsen ved Folkeuniversitetet.

– Mangler kompetanse

– Mange av dem er kjempegode fagfolk, men mangler mye kompetanse på drift og økonomi, sier Halvorsen til Newswire.

Halvorsen er ansvarlig for den nye mesterutdanningen som Folkeuniversitetet starter sammen med Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.

Eksempler på fag som omfattes av den nye mesterutdanningen på Vea i Moelv er gullsmed, filigransarbeider, urmaker, instrumentmaker, tanntekniker, smed, salmaker, bunadtilvirker, frisør, maskør, buntmaker, fotograf og blomsterdekoratør.

Intensiv utdanning

Det nye utdanningsopplegget er åpent for fagfolk fra hele landet. Undervisningen foregår på Vea, som ligger en times kjøretur fra Gardermoen og som også har gode togforbindelser.

– Studentene samles i sju intensive uker fordelt på to semestre. Det betyr at de sparer inn et halvt år i forhold til andre undervisningsformer, sier avdelingsleder Østen Lybeck ved Vea til Newswire. Han tror samlingen av småfagene vil friste flere til å skaffe seg mesterutdanning.

– De små håndverksfagene har druknet litt i forhold til byggfagene i mesterutdanningen. Vi vet mange tidligere har kviet seg for å bli den eneste på sitt kull som ikke jobber i byggebransjen eller innenfor bilfag, sier Lybeck, som regner med stor pågang.

– Det er et oppdemmet behov for mesterutdanning. Vi regner med minst 25 studenter til høsten og har kapasitet til å ta imot flere om nødvendig.

Erfaringsutveksling

Mesterutdanningen er en videreutdanning for folk med fagbrev. De må også ha lang praksis i yrket sitt før de kan bli mestere. Det gir mange fordeler, mener studierektor Per Halvorsen.

– En kjøttskjærer kan lære mye av en seilmaker. Det handler om erfaringsutveksling, om hvordan de takler det å drive egen bedrift, møte kunder, holde orden på økonomien og drive markedsføring. Håndverkerne driver ofte små bedrifter og har mer til felles enn det som skiller dem, sier han.

Undervisningen starter høsten 2010.

Mesterutdanning er en kommersiell utdanning som gjør folk med fagbrev skikket til å drive egen bedrift. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse