JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Visa har ingen ende

Nordmenn trakk Visa-kortene sine mer enn én milliard ganger i 2009. Det er ny rekord.

runar.norstad@anb.no

Totalt ble kortene brukt til å kjøpe varer eller tjenester for 370 milliarder kroner i 2009, ifølge nye tall fra Visa Europe. Det er en økning på ni prosent sammenlignet med 2008.

I Norge er det 6,3 millioner Visa-kort, noe som gir et snitt på 1,7 kort per voksen nordmann.

– Nordmenn bruker Visa-kortene sine til å betale for nesten 4 av 10 kroner som går til privat forbruk. Dette er mer enn tre ganger snittet i Europa, sier Christina Lind, country manager for Visa Europe i Norge.

894 kjøp i sekundet

I Europa økte bruken av alle typer Visa-kort med 3,7 prosent i 2009. Antall kjøp med Visa debetkort, der beløpet trekkes rett fra kontoen, økte med 10 prosent i Europa, samtidig som verdien av forbruket med Visa debetkort økte med 6,3 prosent, til 856 milliarder euro.

På det travleste tidspunktet i julesesongen håndterte Visas system 894 transaksjoner per sekund. Totalt ble det registrert 7,2 milliarder transaksjoner med Visa-kort i Europa, noe som er en økning på 11,3 prosent.

Kontantene taper

70 prosent av forbruket med Visa-kort i Europa skjer med debetkort, som er det foretrukne betalingsmiddelet, ifølge Visa Europe.

Handelen på internett økte med 37,4 prosent i 2009 med en topp i juletiden på 127,5 millioner transaksjoner. Handel på internett står nå for 20 prosent av all bruk av Visa-kort i Europa.

Det som endrer seg, er hvordan folk bruker pengene sine, opplyser toppsjef i Visa Europes, Peter Ayliffe.

– Vi har sett et markert skifte mot at forbrukerne foretrekker å bruke debetkortet, spesielt for mindre innkjøp. Dette gjelder også for internetthandelen. Når antallet transaksjoner på Visa debetkort øker med 10 prosent i Europa, og dette står for 77 prosent av alle Visa transaksjoner, viser det at Europas økonomi flytter seg stadig lengre unna den lite effektive og dyre bruken av kontanter, mener Ayliffe.

Flere kontaktløse kort

Visa Europe forventer en sterkere vekst i bruken av kontaktløse kort, det vil si kort som ikke behøver fysisk å være i kontakt med kortterminalen.

Det er nå seks millioner kontaktløse kort i Europa og Visa forventer at dette skal øke til 12 millioner i løpet av året.

– Kontaktløs betaling fører til mindre kø for forbruker samtidig som den øker salget og senker kostnadene for butikkene, sier Peter Ayliffe.

En lignende teknologi finnes i de nye passene og bomstasjonsbrikker. Teknologien kan også benyttes i mobiltelefoner. (ANB)

Annonse
Annonse